Zašto Puhalov status o Aliji, Radovanu i Bobanu nisu lajkali Srbi a jesu Bošnjaci?

Srđan Puhalo ima dobrih strana. Ne negira genocid, ne negira da je Republika Srpska očišćena od Bošnjaka, svjestan je velikosrpskog fašizma. Da je jedini pravoslavac iz tog entiteta koji ima ovakve stavove, treba mu biti zahvalan. Nažalost, nerijetko Puhalo izvrne mlijeko. Jednostavno poništi sve ono što je do tada stvorio gradeći sliku pravednika i plasirajući istine kroz svoje javne nastupe.

Tako je ovaj Banjalučanin objavio status na društevnim mrežama kojim je u ravan stavio tri osobe iz skorije prošlosti ovih prostora. „Ko je preživio ekonomiju Radovana, Alije i Bobana, ne treba da se plaši ni recesije ni depresije!!!“. Iako se referirao na ekonomiju, neprihvatljivo je da Puhalo u istu ravan, u istoj rečenici spominje zločince i našeg prvog predsjednika, čovjeka koji je bio svim srcem i svim djelima za slobodu Bošnjaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Ratni zločinci, Radovan Karadžić i Mate Boban, prvi tvorac jednoetničke i srpske genocidne paradržave, drugi predsjednik iste takve, ali sa hrvatskim predznakom i sadržajem, nisu nikakvo društvo Aliji Izetbegoviću. Koliko su ove jezičke smicalice opasne i u suštini zlobne, može se vidjeti ako bismo u istom nizu naveli osobe koje su pripadale istom vremenu, učestovali možda i u istim događajima, ali sa različih strana, u različitim ulogama i ostavljajući svijetu različite rezultate svog življenja.

Zamislimo kako bi pripadnici Titove crkve, kojima tepamo da su jugonostalgičari, ljevičari i komunisti, reagovali da smo rekli 1981. da smo sretni jer smo preživjeli vladavinu Musolinija, Hitlera i Josipa Broza.

Tako i ovaj namjerni i prikriveni način da se uz dokazane zločince prilijepi ime čovjeka koji je čitav život proveo u borbi za istinu, slobodu, jednakost, demokratiju, za Bosnu i Hercegovinu svih njenih ljudi, treba shvatiti kao opasnu podvalu. Koliko je ona uspjela pokazuje podrška koju je Puhalo dobio za ovu izjavu. A pogledom u sastav lajkača najbolje se zaključuje koliko su Srbi samosvjesniji i jedinstveniji narod od Bošnjaka. Srbi, ako je suditi po imenima, nisu podržali Puhala. Tek nekolicina lajkova. Njima je Karadžić dobar, njihov je ponos i predsjednik pa makar bio dokazani koljač i fašista, kreator i realizator genocida. „Bošnjacima“ je Alija za kritike i negiranja, makar i bio jedan od plemenitijih ljudi koje svijet pamti.

saff.ba