ZAŠTO MI SE STALNO SPAVA: EVO ODAKLE DOLAZI HRONIČAN UMOR

Zašto spavam deset sati dnevno, a i dalje se osjećam umorno?

Konstantno vam se spava, za volanom, na poslu, na školskom času,… a niste imali raspored prenukiran obavezama. Pogledajte šta sve može prouzrokovati vaš “umor”.

FIZIČKA NEAKTIVNOST

Opet vas mrzi da odete na trening? Razmislite još jednom jer redovna fizička aktivnost nije krucijalno važna samo za dobar izgled, nego i za ukupno zdravstveno stanje organizma.

Hronični umor, mišićna slabost, bolovi u leđima, osjećaj slabosti i malaksalosti mogu biti uzrokovani fizičkom neaktivnošću.

Sport doprinosi i psihičkom stanju, čini da se osjećamo srećnije, rasterećenije, a sve to pomaže da lakše podnesemo stres i umor.

Ilustracija

Ako vam baš nije do nekog teškog treninga, zašto ne biste provozali bicikl po kraju ili otišli u šetnju koju ćete kombinovati sa trčanjem? Vaše tijelo i um će vam biti zahvalni, piše Stil.

DEHIDRATACIJA

Neunošenje dovoljne količine tečnosti prouzrokuje hroničan umor. Kafa, čaj, pića sa velikom količinom šećera su primarni u izazivanju dehidratacije, izazivajući veliki umor.

Kako biste to izbjegli, pojedite dnevno sedam do devet porcija sirovog povrća i voća, i popijte dvije litra vode, ali po malo gutljaja tokom cijelog dana.

NETOLERANCIJA NA GLUTEN

Mnogi ljudi netoleranciju na gluten dožive kroz hroničan umor, a unose ga kroz brzu hranu, žitarice, pice, paste, deserte i peciva na bazi rafiniranog brašna.

 Takav umor vas može pratiti najmanje sedam dana.

NEDOSTATAK MASTI

Hranjive materije, neophodne za obavljanje dnevnih aktivnosti, smatraju se zdravim mastima poput avokada, kokosovog ulja, oraha i sjemenki, i one spadaju u nezasićene.

Ako ih nemate u organizmu, normalno je da ćete osjećati konstantan umor.

Zasićene masti treba što više da izbjegavate, a one se nalaze u  mliječnim proizvodima, masnoj prženoj hrani i nezdravim poslasticama.

DEFICIT ŽELJEZA

Ono se smatra čestim uzrokom umora kod žena, vegetarijanaca i vegana.

Kako biste nadomjestili nedostatak željeza, važno je da jedete biljke tamne boje, poput crnog pasulja i špinata.

PRETJERANO KOFEINA

Kafu najčešće pijemo kada imamo nizak pritisak i kako bismo se razbudili. Međutim, ako sa ovim napitkom pretjerate, velike su šanse da vas čeka hroničan umor i kontraefekat – zaspaćete i nećete se buditi satima.

Ako ste zavisnik od kofeina, popijte samo jutranju kafu ili čaj, sve preko ove doze je previše


hayat.ba