Zašto je mermer u mekanskom haremu tako hladan unatoč velikim vrućinama?

Harem (prostor oko Kabe) je proširivan više puta: prvi koji ga je proširio bio je Omer b. Hattab, radijallahu anhu, potom u vrijeme hilafeta Osmana b. Affana, radijallahu anhu, potom u vrijeme vladavine Velida b. Abdu-l-Melika, potom u vrijeme Mehdija, potom zadnje proširenje u vrijeme saudijske vladavine. Prvi koji je obložio (stavio prekrivač) K’abu bijaše Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sa Jemenskim ogrtačem, potom Ebu Bekr, radijallahu anhu, Omer, radijallahu anhu, Osman, radijallahu anhu, Muavija, Ibn Zubejr i dr.

Svako ko je obavio umru ili hadž vjerovatno je primijetio da je mermer po kojem hoda u Haremu hladan uprkos visokim temperaturama. Mnogi se pitaju koja tajna se krije iza toga.

Ured Generalnog predsjedništva za brigu o svetim džamijama u Mekki i Medini objasnio je za kanal Al Arabiya TV da je glavni razlog vrsta mermera koja je korištena na tom prostoru, a to je Tasos mermer sa istoimenog grčkog ostrva. Ovaj mermer, za razliku od granita i običnog mermera, tokom dana reflektira sunčevu svjetlost i toplotu.

Glasine o tome da se ispod površine nalaze cijevi kroz koje neporestano teče hladna voda, rečeno je, nisu tačne.

Pripremio: Abdullah Nasup / saff.ba