Zasladite se za iftar Tufahijama…

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 2-3 sata

1 kg jabuka (male, srednje, slatke)
½ kg šećera
2 vanilin šećera
nekoliko kapi limuna (prema želji, ali ne morate)
1 čaša vode
15 dag mljevenih oraha (možete ih pomiješati ili zamijeniti mljevenim bademima)
tučeno slatko vrhnje
višnje – za ukras (prema želji)
Najbolje tufahije, Suzy Josipović Redžepagić
Najbolje tufahije
Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.

Priredite filu: mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke. Kad se jabuke ohlade, nafilajte ih smjesom. Pred serviranje, napunite slastičarsku špricu s tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite vrh svake tufahije ili žlicom stavite šlag na svaku. Prema želji vrh ukrasite višnjom.Također, tufahije možete prirediti i na drugi način – u pećnici:

TUFAHIJE IZ PEĆNICE
Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 – 3 sata

Temperatura pećnice: 180C

8 jabuka
20 dag šećera
8 dag mljevenih oraha
1 bjelanjak
sok 1 limuna
1 tučeno slatko vrhnje
voda
2 vanilin šećera
Najbolje tufahije by Suzy Josipović Redžepagić
Tufahije
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke kuhajte u kipućoj vodi u koju ste prethodno dodali 5 dag šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. Kuhane jabuke izvadite, a u istoj vodi skuhajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180C. Priredite filu: umutite bjelanjak i dodajte mljevene orahe i vanilin šećer. Kuhane jabuke nafilajte smjesom i rasporedite po kalupu. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom. Prije serviranja na tufahije stavite po žlicu šlaga i po želji ukrasite višnjom.

wall.hr Slika:domacica.com