“Zar se za ovo moj babo borio, da u hladnom hodniku Doma zdravlja čeka… bez vode, hrane i pelena”

Bar jednom u životu, svako od nas, našao se u neprijatnim i neočekivanim situacijama u našim Domovima zdravlja i našim bolnicama. Neki od nas prešute, trpe i dalje nastave, a opet, neki od nas će spomenutu/e situaciju/e objaviti na društvenim mrežama i sa javnošću podijeliti kako nam zdravstvene ustanove funkcionišu, odnosno ko i kako u istim radi.

Jednu takvu situaciju, na svom Facebook profilu, objavila je gospođa Halima Smajlović iz Gradačca, koja se prije dva dana našla u sramotnoj situaciji kada je njen otac, teški ležeći pacijent, doživio zastoj srca.

Nakon što su nazvali Hitnu službu Doma zdravlja u Gradačcu, ista je na njihovu adresu stigla sat vremena kasnije. U prostorijama Hitne službe su ga pregledali, odnosno pružena mu je prva pomoć te ambulantnim kolima ga prebacili u Tuzlu.

Ono što se kasnije desilo za mnoge neće biti iznenađenje, ali i dalje je teško povjerovati da oni koji bi trebali brinuti o našim životima, tako malo rade da bi mi u životu ostali.

Status gospođe Smajlović pročitajte u nastavku…

“Imam želju sa vama da podijelim svoje sinoćnje iskustvo u našem Domu zdravlja, u Gradačcu. Naime, moj otac je teški leželi pacijent evo već 18. mjeseci. Sinoć je imao zastoj srca, naravno pošto mu nismo mogli pomoći zvali smo hitnu koja je došla tek nakon sat vremena, a udaljeni smo 3 minute od DZ. Tu su mu pružili prvu pomoć i uputili za Tuzlu. I gore su nam uradili sve što treba i rekli da ide kući.

Međutim, sanitet se vratio za Gradačac. Zvali smo da dođe po njega, ali oni su rekli da moramo čekati dok ovi iz Gradačca ne dobiju novog pacijenta kojeg će voziti u Tuzlu i da će jedino tako moć vratiti mog oca kući.

Naravno, i kad bi dva dana tako bilo moj otac bi trebao čekati u hladnom hodniku u teškim mukama, bez vode, hrane i pelena… i svega ostaloga što je potrebno takvom pacijentu.

Novo pravilo je uvela neka nova stranačka direktorica u DM Gradačac. Ko je ona da se tako ponaša prema jednom ljudskom biću. Ruke su nam svezane, nikome se ne možemo obratiti, ali možemo ovu stoku koja opet počinje da visi na banderama i obećava nespomoćnom narodu med i mlijeko ignorisati na ovim izborima. Vama preporučujem ako se nađete u ovakvoj situaciji nemojte ići u Tuzlu. Bolje umrite u Gradačcu manje ćete troška imati.

Hvala državo za koju se moj otac borio i četiri godine u rovu bio.”

FOTO: Facebook / Halima Smajlović

freshpress.info