ZA OVE BOGATAŠE KRIZA NE POSTIJI: ZA ŠEST MJESECI ‘TEŽI’ ZA 845 MILIJARDI DOLARA

Džef Bezos, Bil Gejts, Mark Zakerberg i ostali američki milijarderi gledali su posljednjih šest mjeseci, koliko traje pandemija, vrtoglav rast svog bogatstva.

Ilustracija

Uisto vrijeme, milioni Amerikanaca sada zarađuju manje nego prije nego što je kriza počela, pokazuju rezultati nove studije.

Posljednji izvještaj Instituta za političke studije o nejednakostima u bogatstvu pokazao je da je 643 najbogatijih Amerikanaca ukupno “prikupilo” nevjerovatnih 845 milijardi dolara između 18. marta i 15. septembra, te se tako njihovo ukupno bogatstvo uvećalo 29 odsto, prenosi portal Bankar.me.

Studija je pokazala da je ovaj rast povećao bogatstvo najimućnijih Amerikanaca sa 2,95 biliona na 3,8 biliona dolara. Lista ljudi koji najviše zarađuju uključuje i vlasnika Tesle Ilona Maska, vlasnika Orakla Larija Elisona i bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga. Studija je bazirana na pojedinačnim podacima o bogatstvu koje je pratio Forbs.

Čak Kolins, direktor programa za istraživanje nejednakosti Instituta za politička istraživanja, koji je i koautor izvještaja, rekao je da je šokiran ciframa, dodajući da kovid-kriza povećava već postojeću nejednakost u Americi.

– Mislio sam da će možda šest mjeseci od početka pandemije stvari doći na svoje mjesto – da će svi biti pogođeni – rekao je Kolins za Si-En-En biznis.

hayat.ba