Više od arome: Ova četiri popularna začina rudnici su zdravlja za naš organizam

Ružmarin
Ako želite jelo obogatiti željezom ovaj začin je pravi izbor. Ruzmarin je veoma aromatičan i ljekovit začin, a povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, crijeva, krvne sudove i imunološki sistem. Ruzmarin ima dugu povijest kao ljekovita biljka koja poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sjećanja.
Bosiljak
Za stare Grke bosiljak je bio kralj začina. Odlično pomaže pri varenju težih jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi ali i ostaloj masnoj hrani. Bosiljak popravlja apetit, podstiče varenje i ublažava grčeve, a istraživanja su pokazala da ekstrakt bosiljka može sniziti krvni pritisak.
Origano
Sadrži brojne minerale kao što su bakar, niacin i betakaroten, kao i druge hranjive supstance, a istraživanja su pokazala da je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od narandži i četiri puta od borovnica. Zahvaljujući ruzmarinskoj kiselini koju sadrži, dodavanjem origana u jela smanjujete rizik od nastanka raka i srčanih bolesti.
Cimet
Cimet je jedna od najsvestranijih i najefikasnijih biljaka s dugim spiskom zdravstvenih blagodati, uključujući i izuzetnu efikasnost u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost insulina. Cimet ima antioksidativna, protivbakterijska i protivupalna svojstva, a mnoga su istraživanja pokazala da može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka. Uz to, može smanjiti i krvni pritisak, holesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Pola kašičice ovog začina na dan i tijelu ste učinili veliku uslugu. U našim krajevima najviše se koristi u desertima i kao dodatak čajevima, ali jednako je dobar i u nekim slanim jelima. (akos.ba/namirnice.ba)

Pročitajte još: Nabavite ove biljke za zdravlje vaših pluća

Znate li da plitkim disanjem čistite samo deset posto krvi od toksina, dok sa dubokim udisajima čistite 80-100 posto krvi.Duboko disanje je bitno za zdravlje pluća i eliminaciju toksina. A kako pomoći plućima da duboko udišete čisti kisik? Uz pomoć ovih pet biljaka, savjetuje Theheartysoul.1. Origano (Origanum Vulgare)
Origano sadrži carvacrol i ruzmarinovu kiselinu, prirodne supstance koje smanjuju alergene napade na respiratorni trakt, a ujedno sadrže i antioksidanse koji jačaju imunitet tokom prehlada i drugih bolesti.2. EucalyptusEucalyptus sadrži cineolu koja olakšava kašalj i umiruje sinuse, te i on sadrži antioksidante bitne za imuni sistem.3. Peppermint (Mentha x Piperita)Peppermint ili nana sadrži menthol, odličan odčepljivač sinusa te sa svojim atihistaminskim svojstvima povoljno djeluje na vaša pluća.4. Lungwort (Pulmonaria Officinalis)Lungwort – biljka pluća koja liči na tkivu koje se nalazi u plućima. Još od 1600-ih se koristi za liječenje bolesti pluća.5. Bazga ili kanadska podvrsta crne zove (Sambucus Canadensis)Pomaže cirkulaciji u tijelu, otvara pluća, krvne sudove i kapilare, a posebno djelotvorna za bolesti pluća.
narodnilijek.com