Važan apel Islamske zajednice o davanju zekata

Muslimanska informativna novinska agencija (MINA) oglasila se povodom davanja i distribuiranja zekata, te vjernicima uputila važne informacije o istome.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Nakon što su neke bosanskohercegovačke organizacije, pojedinci, pa čak i televizije, kakav je nedavni slučaj FACE TV-a, uzele sebi za pravo da ubiru i distribuiraju zekat, iz Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su još jednom upozorili članove IZ u BiH da se prema islamskom učenju zekat može uplaćivati samo u Bejtu-l-mal.Odnosno, da je ubiranje i distribucija zekata u islamskoj tradiciji vezano samo za ulu-l-emra, tj. institucionalnog predstavnika zajednice vjernika.Prilozi koje vjernici daju za druge humanitarne projekte se smatraju sadakom i oni će voljom Božijom biti za to dobro djelo nagrađeni, ali se ne može smatrati da su ispunili obavezu izdvajanja zekata. Zekat je jedan od pet temelja islama i samim time dio islamskog vjerovanja i obredoslovlja koji prema važećem Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini može biti samo u nadležnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iz Islamske zajednice još jednom apeluju na sve pojedince, organizacije a naročito medije da ne dovode javnost u zabludu i da ne komercijaliziraju vjerske obaveze ili osjećanja ljudi.”

OSLOBOĐENJE PORTAL Slika: Sarajevo Times