UŽIVAJ U SVAKOM TRENUTKU MUBAREK RAMAZANA

Ramazan kao i svaki drugi gost nakon dolaska, uvijek i odlazi. Sve što nam je gost draži i rastanak je teži.
Zbog toga se moramo potruditi da ga ostatak vremena lijepo ugostimo, a još ljepše ispratimo.
Trudiš se i radiš, ali osjetiš da možeš i više i bolje.
Kreni od svog nijjeta! Neka ti svaki dan posta bude u ime Allaha u želji za Njegovim zadovoljstvo, a ne zbog toga što je obaveza. Uživaj u svakoj minuti jer dok si postač nalaziš se u kategoriji pokornih kojima se dova prima. Zbog toga ne dozvoli šejtanu da te baca u depresiju što živiš u zemlji u kojoj je dug ramazanski dan, a veoma kratka noć. Zar ima išta ljepše od toga da budeš u stanju kad se tvoj Gospodar ponosi tobom pred melekima i miriše tvoj miris Njemu draži od miska!?
Neka svaki tvoj organ posti u pravom smislu. Čuvaj svoj jezik od bespotrebnog, ružnog, lažnog govora.
Čuvaj svoj pogled od gledanja u haram i ono što nije lijepo. Čuvaj svoj sluh od slušanja razvratnog govora, muzike, gibeta i svega onoga čime tvoj Gospodar nije zadovoljan. Čuvaj svoje ruke od doticanja harama, tipkanja onoga što je grijeh, posezanjem za sumnjivim, prenošenja (share) informacija i dezinformacija, rasprava i svega onoga u čemu nema nikakvog hajra.
Čuvaj svoje noge od koračanja ka Allahovoj srdžbi i putevima kojima On nije zadovoljan. Ne dozvoli da hodaš pod bajracima šejtana!
Neka tvoje srce posti iskreno i čisto bez truna sumnje sa zadovoljstvom kojim osjetiš Allahovu blizinu kao da Ga vidiš.
Potrudi se da tvoj abdest bude priprema za razgovor sa Gospodarom svih svjetova bez posrednika i predhodne najave. Ukoliko to uspiješ postići tada se nadaj nagradi upotpunjenog abdesta i oprosta grijeha jer ćeš sigurno dosljedno obaviti sve ruknove tog abdesta.
Kada kreneš na namaz, ne zaboravi da je prilikom početnog tekbira počeo tvoj razgovor sa Milostivim , Samilosnim, Vlasnikom svega postojećeg. Taj razgovor ti vodiš i odlučuješ o njegovom sadržaju i dužini!!! Zato ne žuri! Osjeti Allahovu blizinu na sedždi i smiraj u zadovoljstvu voljenog.
U tom namazu neće biti upitna skrušenost, niti ima ikakve šanse dunjaluk sa svojim zamkama.
Ne škrtari sa dovom jer obraćaš se Onom Koji se raduje tvom traženju i Koji obilno daje ne uskraćujući i ne vraćajući ruke prazne. Ne zaboravi da tražiš od vlasnika nebesa i zemlje i svega što sa sobom nose, vlasnika dženneta i džehennema!!! Obraćaš se vlasniku srca onih kod kojih imaš svoje potrebe, hakove, prava i tegobe …Vlasniku onih koji te uznemiravaju, sekiraju ili ti zulum čine.
Tražiš onoliko koliko ti želiš, a to neće nimalo umanjiti od Njegove veličine, posjeda, snage i moći!
Umili se svome Gospodaru baš sada kada je namilosniji. Prisjeti se svakog svog grijeha velikog i malog i zatraži oprost u mjesecu u kome svake noći Milostivi oslobađa vatre hiljadu hiljada duša zaslužnih džehenema, a u posljednjoj ramazanskoj noći oslobađa onoliko koliko je oslobodio svih predhodnih noći. Nemoj dozvolit da osvane Bajram, a da ne postigneš potpunu čistoću i maksimalnu nagradu pobjednika ovog ramazana.
Ovlaži svoj jezik zikrom i učenjem Kur’ana zaslužujući epitet onih koji Allaha spominju sjedeći, ležeći i hodajući jer ćeš na taj način najbolje ispratit svog dragog gosta i ostat u takvom stanju do ponovnog susreta, inšallah .
Dijeli od onoga što ti je najdraže ne strahujući da će ono što podijeliš umanjit od tvog imetka jer sadaka je uistinu potvrda imana, a kako i ne bi bila kada njome potvrđuješ svoju ljubav prema ahretu i neovisnost o prolaznom dunjaluku ne sumnjajući da će ti sve dato biti mnogostruko nadoknađeno i na ovom i na budućem svijetu te da ćeš ostklanjajući tegobu drugome na ovom prolaznom svijetu postići apsolutnu sigurnost kada budu svi drugi pod brigom u Danu obračuna.
Ne omalovažavaj nijednu priliku koju ti Allah ukaže za činjenje dobrih djela i ne prepuštaj je drugom jer naša je obaveza da se takmičimo u dobru ne znajući koje će nam djelo biti presudno za ulazak u džennet ….
Ukoliko svaki trenutak ovog mubarek mjeseca iskoristiš maksimalno tada nema sumnje da ćeš i u noći Kadr (ma koja to noć bila) biti u pobjedonosnoj skupini i da će Bajram za tebe biti uistinu mubarek !
Nađa Dizdarević