UPITAN JE POSLANIK A.S KOJU DOVU JE NAJBOLJE UČITI U NOĆI KADR A ON JE REKAO OVU… PODIJELI I BUDI DIO HAJRA

Posjetiteljima portala iskra-islama.net savjetujemo da tokom posljednjih noći mjeseca ramazana uče jednu veoma lijepu i kratku dovu koju nam je u amanet ostavio Muhammed, a.s.

Aiša, r.a, je upitala je Allahovog Poslanika,a.s.:“Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?”

Poslanik odgovori: ‘Reci: ‘Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa’fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!’”Ovu dovu je lijepo učiti tokom zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a posebno u neparnim noćima od kojih se izdvaja mubarek 27. noć.Među kur’anskim ajetima koji govore o postu mjeseca Ramazana, posebno se ističe slijedeći ajet o kojem bismo trebali dobro razmisliti:„A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.“ Kur’an, El-Bekara, 186.Allah, dž.š., u citiranom ajetu poručuje da nam je blizu, da je tu za nas, da će saslušati naše probleme i pomoći nas. Allah nam poručuje da Ga zovemo, da Ga dozivamo, da tražimo od Njega. Zato se odazovimo našem Stvoritelju i dozivajmo ga što više u ovim mubarek danima i noćima!