UGUR SAHIN, JEDAN OD TVORACA VAKCINE, OTKRIO KADA SE ŽIVOT VRAĆA ‘U NORMALU’

Sahin smatra da će ova zima još biti teška jer vakcina neće imati velik učinak na broj novozaraženih, piše BBC.

Prošle su sedmice kompanije BioNTech i Pfizer objavile da su preliminarne analize pokazale kako je njihova vakcina učinkovita u 90 posto slučajeva, u koliko može spriječiti da se razviju simptomi covida-19. U testiranjima koje su proveli učestvovalo je oko 43.000 dobrovoljaca.

U intervjuu za BBC profesor Sahin je kazao kako je uvjeren da će vakcina smanjiti prijenos virusa među ljudima te da će spriječiti razvoj simptoma kod osoba koje se vakcinišu. Dodao je kako je moguće i da vakcina prepolovi transmisiju virusa, što bi bilo od velikog značaja.

Vrlo sam siguran u to da će se prijenos virusa među ljudima smanjiti zahvaljujući tako visoko učinkovitoj vakcini, možda ne za 90 posto, nego možda za 50 posto, no pritom ne smijemo zaboraviti da bi čak i takav postotak mogao rezultirati dramatičnim smanjenjem daljnjeg širenja pandemije – rekao je.
Nakon što je u ponedjeljak objavljena vijest o prvoj uspješnoj vakcini protiv koronavirusa u svijetu, Sir John Bell, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Oxfordu, rekao je da bi nam se život mogao vratiti u normalu do proljeća.

Vjerovatno sam prvi koji to javno kaže, no prilično sam u to uvjeren – rekao je Bell.
No prof. Sahin smatra da će za ponovnu normalizaciju života ipak trebati više vremena.

Ako se stvari i dalje budu dobro razvijale, vakcina bi se trebala početi distribuirati ​​”krajem ove, početkom sljedeće godine”.

Cilj nam je da se do aprila iduće godine širom svijeta isporuči više od 300 miliona doza vakcine, što bi, istaknuo je, “tek trebalo predstavljati početak većeg učinka” vakcine na širenje pandemije.

Pojasnio je da će se veća djelotvornost vakcinisanja osjetiti nešto kasnije.

“Ljeto će nam u tome pomoći, jer se stepen zaraze ljeti smanjuje, a nama je iznimno važno da uspijemo realizirati visoku stopu vakcinisanja do, odnosno prije jeseni i zime iduće godine.”

Istaknuo je kako smatra da je neophodno da svi programi imunizacije budu dovršeni prije jeseni iduće godine.

Na pitanje novinara je li vakcina jednako učinkovita za stariju populaciju, kao za mlađu, odgovorio je da će precizniji odgovor moći dati u iduće tri sedmice.

Kazao je i da još nije poznato koliko će trajati imunitet osobe nakon što ona dobije i drugu dozu cjepiva.

U svakom slučaju dodatno, ponovno vakcinisanje, “ne bi trebalo biti prekomplicirano” ako se ustanovi da je imunitet znatno pao nakon godinu dana.

Sahin je rekao i da su “ključne nuspojave” koje su naučnici dosad primijetili, tek blaga do umjerena bol na mjestu ubrizgavanja cjepiva, koja je trajala nekoliko dana, a neki su dobrovoljci dobili blagu do umjerenu temperaturu, koja je također kratko trajala.

Nismo primijetili nikakve ozbiljne nuspojave koje bi rezultirale prekidom ili zastajanjem naše studije – dodao je.
Vakcina koje je razvio prof. Sahin u saradnji sa suprugom jedno je od 11 koja su trenutno u završnoj fazi ispitivanja prenosi hayat