U USK dosad identificirano 100 osoba koje su kupile diplome

Tužilaštvo i Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona intenzivno rade na procesuiranju i sankcionisanju kupovine i prodaje diploma. Još je u toku istraga u akciji kodnog naziva “Pero”, u kojoj je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši federalni i kantonalni zastupnik, inače osnivač Visoke međunarodne škole Cazin i Centra za obrazovanje odraslih Vita Plus Cazin. Istraga traje već osam mjeseci i, prema procjenama Tužilaštva, trajat će i cijelu narednu godinu.

Početkom godine Cazin je potresla afera prodaje srednjoškoskih i fakultetskih diploma u Centru za obrazovanje odraslih u Vita Plus Cazin i Visokoj međunarodnoj školi u Cazinu. Škole su zatvorene, a Ministarstvo obrazovanja USK-a radi provjeru nastavnog procesa i vjerodostojnosti izdanih diplma.

– Radimo svoj dio nadzora koji se odnosi na izvođenje nastave, odnosno, vođenje evidencije. Ima dosta spornih stvari. Radi se o provjeri oko 5.000 diploma u Centru za obrazovanje odraslih. U Visokoj međunarodnoj školi izdano je oko 180 diploma – navodi Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva obrazovanja USK-a.

Do sada je identificirano 100 osoba koje su kupile diplomu protiv kojih formiraju zasebne predmete. Istraga se vodi protiv ukupno 72 osoba s tendencijom povećanja broja osumnjičenih zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza. U okviru financijske istrage donesene je mjera osiguranja.

– Na imovini osnivača Visoke međunarodne škole Cazin i Centra za obrazovanje odraslih ustanovljena je mjera osiguranja i onemogućeno im je raspolaganje imovinom – objašnjava Irena Marjanović-Čavkić, glasnogovornica Tužiteljstva USK-a.

Nakon što je novinarka portala Žurnal kupila diplomu u školi Multi Lingua u Sanskom Mostu Tužiteljstvo je po službenoj dužnosti pokrenulo istragu.

– Podignuta optužnica protiv tri osobe za zloupotrebu položaja i krivotvorenje diplome. Općinski sud u Sanskom Mostu je potvrdio i u toku je glavni pretres – dodaje Marjanović-Čavkić.

Samo u ovom predmetu Ministarstvo obrazovanja poništilo je 30 diploma, a poništene su i diplome iz drugih škola i univerziteta.

– Provjerili smo dosta diploma. Utvrđeno je u našem sistemu da su neke stečene na nezakonit način. Protiv tih lica se podnose prijave tužiteljstvu i vode se postupci – ističe Trnavci.

S obzirom na to da je validna diploma samo akreditiranih univerziteta, Ministarstvo obrazovanja pokrenulo je novu reviziju diploma svih uposlenih u obrazovnim institucijama Unsko-sanskog kantona.

federalna.ba