U GRAČANICI SAČUVALI CRKVU TOKOM RATA ALI POSLJEDNJOM GRANATOM S OZRENA SRUŠENA MUNARA BIJELE DŽAMIJE

Visits: 262 Today: 2

Uporedo s pripremama za postavljanje nove ograde uz put Gračanica – Srnice za pravoslavnu crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici, koja je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, za što je Gradska uprava Gračanice osigurala oko 50 hiljada maraka, u dvorištu crkve prije nekoliko dana osvanula je tabla na natpisom „Hvala svim muslimanima koji su sačuvali crkvu tokom rata 1992.-1995. godine i svih dana budućih. Ozren.”

Tabla je bila uklonjena, ali je opet vraćena. Međutim, kako javlja novinar “Avaza” iz Gračanice, tabla je večeras ponovo uklonjena. Ostalo je samo cvijeće.

Čuvali crkvu

Znatan broj Gračanlija tablu je vidio i pročitao i reakcije na ovakav tekst su pozitivne. I istina je da su Gračanlije ovaj vjerski objekt sačuvale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, bez obzira na to što je 8. oktobra 1995. godine granatom s Ozrena, posljednjom u BiH poslije potpisivanja primirja, srušena munara Bijele džamije.

Istina, na krov crkve tokom rata pala je granata, ali s ozrenskih položaja, VRS i oštetila ga, ali je u poratno vrijeme obnovljen. Sada je došlo vrijeme da se nanovo izgradi ograda, a Gradska uprava je osigurala oko 50 hiljada KM za izgradnju po projektu.

Kako saznaje portal “Avaza”, tablu je postavio čovjek iz sela Sočkovac, na svoju ruku, bez saglasnosti Crkvene opštine Gračanica.

O tome sveštenik Aleksandar Lučić nije imao konkretne odgovore na naša pitanja, jer je za to nadležan namjesnik dobojski Mirko Nikolić, koji je jedno vrijeme služio u ovoj crkvi.
Mora postojati saglasnost

– Tačno je da je osoba iz Sočkovca postavila tablu u dvorištu crkve, ali bez odobrenja i znanja Crkvene opštine Gračanica, koja je vlasnik dvorišta. Za sve što se radi i gradi na nečijem imanju, moraju postojati saglasnost i odobrenje. Tabla je postavljena bespravno i zbog toga je uklonjena – kazao je Mirko Nikolić.

I tako je birokratija opet pobijedila ljudskost. piše Avaz.