U BIHAĆU MOŽEŠ KUPITI PETICU!

Visits: 907 Today: 2

U BIHAĆU MOŽEŠ KUPITI PETICU!
Ovu nevjerojatnu vijest sam čuo prije neki dan. Došlo mi je da posjetim tu osnovnu školu, pronađem tog nastavnika/icu, pogledam je u oči i kažem: halal ti vjera!
Nije šala, ovaj inovativni nastavnik/ica uveo je “virtualnu” ili bolje reći izmišljenu valutu na svojim časovima, dukate ili na engleskom coin-e koje učenici mogu zaraditi. To su oni “isti” coins koje učenici sreću u videoigrama koje nažalost često igraju cijeli dan. Samo ovi dukati se zarađuju aktivnostima na času, dodatnim angažmanom učenika. I tako učenik zaradi dukate, pa kad mu zafali bod za peticu, isti može kupiti zarađenim dukatima. Istim tim dukatima može kupiti minut korištenja knjige pri rješavanju testa, a ako je zaradio više “love”, može kupiti čak i džoker “pomoć prijatelja”.
U uvjetima u kojima osnivač škola na usk nije osigurao minimalna sredstva za rad predviđena pedagoškim standardima, gdje učenici nemaju knjiga, nastavnici i profesori skoro nikakvih pomagala, ovakva fantastična ideja i njena realizacija, pokazuju da ima još nastavnika/profesora koji nisu klonuli duhom, koji vole posao za koji su se školovali i koji sve objektivne prepreke u obavljanju posla doživljavaju samo kao prepreke u našim glavama.
Ovo ideja ima toliko pozitivnih efekata da bi o njoj mogao satima pisati. Jedna od njih je i učenje djece od malena da za učenje i trud uvijek slijedi nagrada.
Jedno veliko Bravo! Ovakve nastavnike treba nagrađivati,ako ništa bar javno pohvaliti piše Kenan Mahmutovic