TESTIRAJ SE JESI LI ZA DŽENNET

Prije naše smrti Allah Uzvišeni nam je dao mogućnost da se testiramo i spremimo za konačno boravište. Postoje četiri glavna uslova za ulazak u Džennet. Oni su nam dati u suri El-Asr. Svi će ljudi propasti osim onih kod kojih se sastave četiri osobine: ispravno vjerovanje, činjenje dobrih djela, pozivanje u islam i pozivanje na strpljenje. Ako samo jedna od ovih osobina fali…

Za one ambiciozne, koji žele u svemu da budu najbolji pa tako i da zasluže društvo Allahovih poslanika i najveći stepen Dženneta također su dati uvjeti koje se možemo, uz Allahovu pomoć, istrenirati da ispunimo kako bismo vječno uživali u Firdevsu. Uzvišeni Allah nam u suri El-Mu’minun spominje činjenicu da će vjernici uspjeti, a zatim navodi razloge njihovog uspjeha.

Ti razlozi su ujedno i putevi do Dženneta. Kaže Uzvišeni da će uspjeti oni koji su u svojim namazima skrušeni, koji se klone besposličarenja i gubljenja vremena u bespotrebnoj priči, prepirci i djelima, zatim oni koji zekat udjeljuju, tj. koji očiste svoju dušu i materijalno i moralno, zatim oni koji stidna mjesta svoja čuvaju osim od onih kojima ih je Allah dozvolio, zatim oni koji o povjerenim emanetima i obavezama brigu vode i oni koji namaze svoje na vrijeme obavljaju.

Test imaš, pogledaj, preispitaj se i vidi da li si zaslužio Džennet, a ako jesi vidi da li je tvoj stil života dostojan najvećih stepena Dženneta. Ukoliko ne ispunjavaš navedene uslove, ne brini se jer još ti nije kasno da postaneš profesionalac u obavljanju zacrtanih ciljeva.

Napisao: Eldar Tutnić Portal Svjetlo Dunjaluka