Tebi sultane, tebi pašo…

Tebi koji si uživao prije braka, lumpovao i varao jadnice mnoge dok nisi pronašao “pravu”.
Tebi koji si za brak tražio čistu, netaknutu i svakako lijepu.
A bile bi one sve čiste da ih neki idiot prije tebe nije ukaljao prljavštinom svojom kao i ti.
A bile bi one sve jednako lijepe da im ti i slični tebi nisu ljepotu uništili patnjom, izdajom, dugim ne prospavanim noćima, suzama…
Tebi sultane koji si sebe smatrao Jusufom i tražio sebi Zulejhu.
Tebi koji si umislio da nećeš pošto si “muško odgovarati za svoja nedjela”.
Tebi koji je uspio da osvoji srce takvoj kakvu si tražio još uvijek si u grijesima samo nešto drugačijim.
Tebi i onima tebi sličnim, brak je na prvom mjestu samo nekih godinu dana.
Dok ne obradiš dobro svoju ženu, učiniš je svojom poslušnom robinjom. Dok ne učiniš da te zavoli jako, a ženi nježnoj i iskrenoj to lahko ide. Dok ti ne rodi dijete pa ti onda tako umorna ne našminkana ne očešljana i debela postane manje privlačna.
Onda zaboravljaš da je ponekad poljubiš onako bez razloga, da joj pokloniš ružu, da je pitaš je li umorna…
Onda ti posao i prijatelji postanu važniji od nje.
Onda svoju ljubav iskazuješ samo onom djetetu koje ona drži u rukama i ljubiš ga i miluješ ga a ona te gleda i nada se da ćeš se sjetiti i nju da poljubiš.
Ali ne ti si “muško”!

Ti se ubijaš od posla da njoj pružiš sve što joj je potrebno i zato imaš prava da šefuješ i da se na nju istresaš svaki put kad ti zatraži da nešto sebi priušti ili nekog posjeti nekome pokloni nešto.A možda ti je tražila da kupi sebi bolju haljinu ili spavaćicu od muke i tuge kad je onog dana vidjela da tvoje oči gledaju u haram po internetu pa kako da ti vjeruje da ne priželjkuješ to i u stvarnosti.Ti koji u očima ljudi djeluješ kao jako dobar insan, uzoran suprug i otac dok svi oni ne znaju šta se zbiva između četiri zida, znaj da tvoja supruga to ne zaslužuje.
Ti koji možda, klanjaš, postiš i izgovaraš šehadet, zaboravljaš da je poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao da su najbolji, oni koji su najbolji prema svojim ženama.Brak je uzajamno razumijevanje, pažnja, poštovanje, ljubav, razgovor, razgovor i razgovor.
Bez svega ovoga to nije brak to je olupina od braka. Ta tvoja žena nije srećna a ni sebe tako usrećiti nećeš.Možda ona izdevera, otrpi, otupi na boli iz ljubavi prema svojim evladima, prema tebi. Iz stida prema svojim roditeljima i svijetom.Ali znaj sultane vrijeme se hvala Bogu na bolje promijenilo i nisu više žene one koje sve moraju da trpe i da se žrtvuju iako se danas kritikuje svijet zbog razvoda.
Bolji je razvod takvog braka od gubljenja vječnosti !Tebi sultane da razmisliš!

Dženni. M.

Ovaj tekst nije podsticaj na razvod nego podsticaj na popravljanje stanja između supružnika onako kako je to šerijat propisao.Saslušaj svoju suprugu SULTANE i spusti se na zemlju. Savjetuj se sa učenim i slijedi Poslanik u svakoj prilici.

n-um