SVEČANO OTVORENA NOVA TAKSIM DŽAMIJA U ISTANBULU

Visits: 23 Today: 1

Istanbul, Turska – 28. maj 2021: Uz prisustvo predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i velikog broja vjernika, klanjanjem džuma-namaza danas je proklanjana i svečano otvorena novosagrađena džamija na istanbulskom trgu Taksim, koja je građena četiri godine i ima kapacitet 2.250 osoba ( AA – Anadolu Agency )
Hutbu na džuma-namazu, sedmičnoj zajedničkoj molitvi muslimana petkom, kazivao je predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, a namazu u džamiji na Taksimu prisustvovao je i turski predsjednik Erdogan, kao i brojni turski ministri i zvaničnici.

Riječ je o džamiji čiji je kamen temeljac položen 17. februara 2017. godine, a projekt nove ljepotice na Bosforu potpisuju arhitekte Sefik Birkiye i Selim Dalaman.

Džamija, koja je već postala simbolom trga Taksim, u neposrednoj je blizni Grčke pravoslavne crkve, što će predstavljati posebnu cjelinu.

Kompleks džamije nalazi se uz sami plato Taksima, a uključuje parking, konferencijske i izložbene dvorane, kao i digitalnu islamsku biblioteku.

Visina munara 61 metar

Visina džamije je 21 metar. Glavna kupola, koja ima promjer 28 metara, visoka je devet metara. Visina dvije munare iznosi po 61 metar. Kaligrafske radove i ukrašavanje džamije radili su umjetnici Davut Bektas i Adem Turan.

Na centralnoj kupoli ispisani su ajeti kur’anske sure Fatiha. Džamiju također krase i odlomci iz kur’anskih sura Ali-Imran, Al-Bakara, Hasr, Ihlas, En-Nisa, Ra’d.

U unutrašnjem dijelu džamije, a što je karakteristično za džamije građene u stilu osmanske arhitekture, na zidovima se nalazi šest kaligrafskih ispisa. Na prednjem zidu “Allah” i “Muhammed”, a na bočnim zidovima imena četvorice pravednih halifa: “Ebu Bekr”, “Omer”, “Osman” i “Alija”

U džamiji na Taksimu postavljen je posebno tkani tepih u boji devine dlake, koji je rađen u turskom gradu Manisi.

Visina mihraba džamije iznosi 8,5 metara. Na površini mihraba ispisana su Božija lijepa imena (Esma ul-Husna), na sredini “Nema boga osim Allaha, Muhammed je Njegov Poslanik” (Kelime-i Tevhid). U donjem dijelu mihraba na turskom jeziku ispisan je ajet iz Kur’ana: “Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome!”

Minber i ćurs su također posebno dizajnirani za ovu džamiju, na njima su ispisana Allahova lijepa imena.

Džamija ima četiri ulaza

Džamiju osvjetljuje luster širine 12 i dužine 20 metara, sa ukupno 60 sijalica.

Glavna ulazna vrata džamije, koja ima ukupno četiri ulaza, izrađena od čelika. Glavna vrata visoka su sedam metara, široka tri metra i deset centimetara.

Kompleks džamije uključuje i trospratni parking kapaciteta 165 vozila.