SUD POTVRDIO: GRAFITI “SELITE SE TURCI” I “SREBRENICA 92” NISU GOVOR MRŽNJE

Visits: 1597 Today: 1

Dane Vraneš i Nemanja Novaković oslobođeni su jučer u Višem sudu u Bijelom Polju od optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Oni su bili optuženi da su 3. oktobra u prodavnici “Okov” kupili sprejeve i ispisivali grafite uvrjedljive sadržine u Pljevljima.

Multivjerski suživot u Pljevljima je nakon 30. avgusta naglo zgasnuo, kada su slavljeničke kolone automobila dolazile su u naselja u kojima većinski žive Muslimani i Bošnjaci, uznemiravali ih sirenama, ali i prozivali imenima, uz poruke mržnje i najave da će ih iseliti iz Pljevalja,navodi Antena M.

Na ulazu u grad tabla na kojoj piše „Dobrodošli u grad Pljevlja“, iscrtana je zelenim sprejom, krstom sa četiri S i brojem 92 sa tri tačke – a da neki žele povratak u tu godinu poručili su im slaveći ispred njihovih kuća i dovikujući, pored ostalog: „Selite se Balije“, „Selite se Turci“…

U selu Odžak, nasred magistrale, ispisali su zlokobne riječi: „Srebrenica 92 selite se Turci” i nezaobilazni krst sa četiri S.Na isti način ispisani su i neki poslovni objekti u vlasništvu Bošnjaka piše Avaz