Šuti sramni svijete: U zračnim napadima Izraela na Gazu poginule 32 osobe

Gaza
U zračnim napadima koje izraelska vojska od utorka izvodi na Pojas Gaze poginulo je najmanje 32 Palestinaca, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Ministarstva zdravstva Palestine objavljenom kasno u srijedu, navodi se da je povrijeđeno 100 osoba, među kojima 30 djece i 13 žena.

Brigada Al-Quds, vojno krilo Islamskog džihada, saopštila je da je među poginulim i jedan od njihovih komandanata.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da su njene zračne snage napale Islamski džihad koji je pokušao ispaliti rakete na Izrael sa sjevera Pojasa Gaze. Tvrde da je od utorka više od 250 raketa ispaljeno iz Gaze prema Izraelu.

Izrelska hitna služba, poznata kao Crvena Davidova zvijezda, saopštila je da je 44 Izraelaca lakše povrijeđeno u raketnim napadima iz Gaze. U gradovima Ashkelon i Sderot na jugu Izraela čule su se sirene za uzbunu.

Stanje je eskaliralo rano u utorak u Gazi nakon izraelskog zračnog napada u kojem je poginuo Bahaa Abu al-Atta, komandant Islamskog džihada. Poginula je i njegova supruga Asmaa Abu al-Atta.

Izraelski avioni u utorak su izveli i zračne napade čija je meta bio član Islamskog džihada Akram al-Ajouri. Dvije osobe su poginule, uključujući al-Ajourijevog sina, dok je deset osoba ranjeno. Među žrtvama nije al-Ajouri.

.aa.com.tr