ŠTA ČINITI AKO VAM SE JAVLJAJU RUŽNE MISLI U NAMAZU?

Pitanje:Dok klanjam često mi dolaze ružne misli kojih se ne mogu riješiti. Time sam iskušana već duže vrijeme, a nikome se nisam žalila. Nekada mi dođe da plačem. Šta da činim? Allah vas nagradio!
Odgovor:Šejtan nastoji pokvariti djela koja čovjek čini, naročito namaz, najbolje djelo. Uvažena sestro, ružne misli koje te napadaju napadale su bolje ljude od nas: Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, ashabe. Imam Muslim i neki drugi muhaddisi zabilježili su da se Osman b. Ebu As požalio Resulullahu, sallallahu alejhi ve sellem: “Allahov Poslaniče, šejtan me ometa dok učim Kur´an u namazu!”, na šta mu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio: “To je šejtan koji se zove Hinzeb; kada osjetiš da ti donosi ružne misli, traži utočište od Uzvišenog Allaha protiv njega i simbolično pljucni tri puta na lijevu stranu!“ Osman je govorio: “Učinio sam kako mi je preporučeno, pa ga je Allah odagnao od mene.” (Muslim, 14/156/2203, Ahmed, 4/216/18057, Tahavi, 1/344-345/370, Ibn Sunni, str. 204/577, Bejheki u Ed–delail, 5/307, Abdu b. Humejd, 1/343/380.)Dakle, ako čovjek, dok klanja, osjeti šejtanovo prisustvo, zatražit će utočište: euzubillahi mineš-šejtanir-radžim, i pljucnuti tri puta preko lijevog ramena. Time će se, uz Allahovu pomoć, riješiti svakojakih misli. A savjetujem sestri da pročita neku brošuru koja se bavi temom skrušenosti u namazu, jer ona zatvara, ili bar sužava šejtanske prilaze čovjeku. Molim Uzvišenog da nas sačuva šejtanskih spletki i slijeđenja njegovih stopa, amin!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović novihorizonti

Pročitajte još: DA LI JE ISPRAVNO TAJNO ZAKLJUČITI BRAK?

Pitanje:
Esselamu alejkum!
Moja djevojka i ja bi se vjenčali na fakultetu, radi lakšeg studiranja i radi ljubavi, s obzirom da bi nam pravni brak otežao studije i vjerovatno bi kao vjenčane osobe izgubile stipendije, mi se želimo vjenčati šerijatski, bez ičijeg znanja osim znanja svjedoka. Da li je takav brak valjan?Odgovor:We alejkum sselam.
Prema propisima u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini ne može se obaviti šerijatsko vjenčanje bez prethodno sklopljenog braka pred matičarem. Tajno sklopljen brak nije u skladu sa islamskim propisima o braku. Štete koje proizilaze iz tako sklopljenog braka su puno veće od razloga koje navodite kao opravdanje za takav postupak. Preporučujemo da se ne odlučujete na sklapanje braka bez znanja i saglasnosti roditelja, jer je praksa pokazala da takvi brakovi teško funkcionišu.

Odgovorio: Fetva-i-emin Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes Ljevaković rijaset.ba