Sramotna i žalosna odluka: Džamija stara 1300 godina sada je postala kafana

Visits: 478 Today: 1

Izraelska općina u Safedu pretvorila je džamiju Al-Ahmara u dvoranu za barove i događaje, izvijestio je juče Al-Quds Al-Arabi.

Kao jedna od najstarijih džamija u arapskom gradu, koju su okupirale jevrejske bande 1948. godine, zgrada je prvo pretvorena u jevrejsku školu, zatim u centar za Likudove izborne kampanje, a zatim u skladište odeće prije nego što se konačno pretvorila u noćni klub.

Novine iz Londona izvijestile su da je džamiju pretvorena u bar i dvoranu za vjenčanje od strane firme povezane s izraelskom općinom. Promijenjeno je i ime, klub nosi naziv Khan Al-Ahmar.

Khair Tabari, sekretar općine iz Safeda i Islamske zadužbine iz Tiberijade, rekao je da je čekao da Nazaretski sud donese odluku u vezi sa žalbom koju je podnio, tražeći evakuaciju džamije i vraćanje u zadužbinu.

On je rekao da je priložio dokumente koji dokazuju islamsko vlasništvo nad džamijom. Pozvao je različita političke i narodne organizacije da povećaju saradnju sa njim kako bi džamiju spasili od kršenja.

Safed je nekada bio dom za 12.000 Palestinaca koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove 1948. godine.

Tabari je rekao da je džamija sada otvorena za sve, osim za molitve muslimana.

Džamija ima rijetku historijsku i arhitektonsku vrijednost jer je izgrađena od strane memlučkog sultana Al-Zahira Baibarsa (1223-1277) 1276. godine.

FACE.ba