SLOVENAC OTKRIVA KAKO SU BAUŠTELCI IZ BIH NAGRABUSILI U NJEMAČKOJ

Ovako Slovenac Boris Perš, iskusni sindikalac, koji se godinama bori za prava radnika iz zemalja bivše Jugoslavije, opisao prevaru na koju su prošle godine nasjeli građevinski radnici iz BiH i Srbije.

  • Nije to prvi put, to je već oproban recept za varanje lakovjernih zemljaka. Naši ljudi ne gledaju šta potpisuju, potpisaće što god im podturite, čak i prazan papir, samo da dođu do posla – kaže Perš, koji je jedan od lidera Nezavisnog sindikata radnika Slovenije.

On objašnjava da se ova grupa građevinaca, kao i mnogi drugi građevinski radnici iz regiona, u Njemačkoj našla u ozbiljnim nevoljama, jer je gazda nestao ne isplativši im zarade.

RTVOSLO
  • Oni formalno nisu bili zaposleni u Njemačkoj, nego u Sloveniji, pa su kao radnici te slovenačke firme, koju je osnovao čovjek iz Srbije, upućeni na rad u Njemačku. U Njemačkoj su radili po satanici od sedam eura, poslove koji su tamo plaćeni po 20 do 30 eura. Ni to nisu dobili, pa su se jedva vratili kući – kaže Perš.

Podsjeća da se jedna grupa prevarenih radnika prije dvije godine vratila iz Njemačke stopom do Ljubljane, pa su ih tu dočekali sindikalci i kupili im autobuske karte da odu kući.

Navodi takođe slučaj jednog “preduzetnika” iz Srbije, koji je izvarao radnike, ne isplativši im plate, pa potom pobjegao, piše Srpskainfo.com.

  • Tužili smo ga i dobili na sudu, ali presuda nije mogla da se izvrši u Sloveniji, pošto je nejgova firma imala samo poštansko sanduče. Tražili smo izvršenje u Srbiji, pa je prodata njegova kuća, kako bi se radnicima, nakon dugog čekanja isplatile plate – kaže Perš.

Da bi se ovakve situacije izbjegle, poručuje Boris Perš, radnici koji odlaze na rad u Sloveniju, Austriju Njemačku, treba da dobro paze šta potpisuju i da ne vjeruju zemljacima “na časnu riječ”.

  • Ne potpisujte ništa što ne razumijete, a najbolje je da se, prije nego potpišete bilo kakav dokument, posavjetujete sa sindikalcem ili savjetnikom iz neke nevladine organizacije – poručuje Perš.

hayat.ba