SKANDALOZNO: KNJIGE KOJE NEGIRAJU GENOCID U SREBRENICI NALAZE SE U COVID BOLNICI U BEOGRADU

Visits: 42 Today: 2

Više organizacija za zaštitu ljudskih prava zatražilo je od Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane Srbije da utvrde ko je omogućio dopremanje velikog broja primjeraka publikacije “Srebrenica – službena laž jedne epohe” u privremenu Covid-bolnicu u beogradskoj Štark areni.

Takođe, zahtijevamo da se ova publikacija neodložno povuče iz pomenute Covid-bolnice, kao i svih drugih javnih/državnih mjesta na kojima je izložena – navodi se u saopštenju ovih organizacija.
Kako se dodaje, nedjeljnik “Vreme” je objavio da su pacijentima oboljelim od Covida-19 u Areni dostupne tri publikacije “Pečata”, među kojima i “Srebrenica – službena laž jedne epohe”.

U publikaciji piše da je brojka od 8.000 žrtva “napabirčena” uz osporavanje dokaza, iskaza svjedoka i forenzičkih nalaza Međunarodnog krivčnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ).

Država Srbija je prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida zato što su njeni državni organi imali informacije, ali ništa učinili nisu da spriječe genocid u Srebrenici, navode organizacije za ljudska prava.

Presudama pred MKTJ dokazana je individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u cilju ostvarenja “velike Srbije”, a genocid u Srebrenici bio je dio tog projekta, dodaje se, piše N1 Srbija.

Ako državne institucije Srbije ćute na propagandu čiji je cilj poricanje genocida u Srebrenici, to će biti znak više da su i danas na strani politike režima Slobodana Miloševića – poručile su NVO.
Saopštenje potpisuju Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za praktičnu politiku, Centar za primenjenu istoriju (CPI), “Žene u crnom”, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Vojvođanski građanski centar, Građanska akcija Pančevo. prenosi hayat