SKANDALOZNE PORUKE IZ SKUPŠTINE CRNE GORE: U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA

Visits: 25 Today: 2

Haški sud, osim što je osnovan rezolucijom, umjesto međunarodnim ugovorom, u potpunosti je izgubio međunarodni legitimitet, tvrdi Leposavić

– Ne znam da li je postojala genocidna namjera 1995. u Srebrenici, kazao je ministar Vladimir Leposavić u Skupštini Crne Gore.

Andrija Nikolić (DPS) postavio je Leposaviću poslaničko pitanje: „Da li ste vi, kao ministar pravde, koji je zadužen i za polje ljudskih i manjinskih prava, spremni da priznate i prihvtite da se u Srebrenici dogodio genocid?”

– Pitanje je konkretno, a da li je i korektno?, upitao se Leposavić.

– Nije na ministru pravde, kao ni na bilo kojem drugom pojedincu, koji nije učestvovao u ‘kritičnom događaju’, kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno da poriče bilo kakvo krivično djelo, pogotovo ratni zločin, dodao je on.

Kako je kazao, to je „predmet i stručnih polemika”.

– To je i razumljivo, jer je odluka Međunarodnog suda pravde, koje je okvalifikovala događaj u Srebrenici kao genocid, zasnovana na presudi Haškog suda za bivšu Jugoslaviju, rekao je.

Leposavić je potom otišao i korak dalje, obrušivši se na legitimnost Haškoga suda, koji je još 1993. osnovao Savjeta bezbjednosti OUN.

– Haški sud, osim što je osnovan rezolucijom, umjesto međunarodnim ugovorom, u potpunosti je izgubio međunarodni legitimitet, tvrdi Leposavić.

– Ja sam spreman da priznam zločin genocida, kada se to i nedvosmisleno utvrdi”, kazao je Leposavić, negirajući na taj način pravosnažne odluke Međunarodnog suda pravde i Haškog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u kojima je jasno naznčena pravna kvalifikacij da se u Srebrenici 1995. odigrao – GENOCID.

Prethodno, poslanik iz DF-a Jovan Vučurović je 4. decembra 2020. u Skupštini Crne Gore rekao: „Ako mene pitate, tamo (u Stebrenici) NIJE BILO GENOCIDA”. Vučurović je, potom, izabran za predsjednika Odbora za ljudska prava Skupštine Crne Gore.

Vladajuća parlamentrna većina je 27. decembra odbila da prijedlog Rezolucije o priznavanju GENOCIDA počinjenog u Srebrenici, koji je inicirala Bošnjačka stranka, uvrsti u dnevni red Skupštine.

Potom su predstavnici dijela vladajuće koalicije u komisiji SO Berane predložili da Ratko Mladić, osuđen i zbog GENOCIDA u Srebrenici, dobije ulicu u tom gradu, piše portal AntenaM.