SKANDAL U PLJEVLJIMA – Đacima dijelili paketiće sa likom Svetog Save

Povodom dana srpskog sveca Svetog Save jučer su u Pljevljima udruženje koje nosi ime ovog sveca i lokalna “Srpska kuća” organizirali podjelu poklon paketića za đake prvake, sa dva sadržaja – za djecu islamske vjeroispovijesti slatkiši, a za pravoslavce pride bojanka sa likom Svetog Save i brošurom o njegovom djelu.

Akcija je naišla na žestoku osudu mnogih roditelja, prije svih Bošnjaka, ali i dijela pljevaljske javnosti.

Ogorčeni roditelji pitaju ko i zašto dijeli djecu u Pljevljima, zašto su direktori tri škole i po čijem odobrenju dozvolili obilježavanje vjerskog praznika u obrazovnim ustanovama.

“Paketići su došli u utorak ujutro, donijeli su ih predstavnici, koliko sam razumio, crkvene humanitarne organizacije “Sveti Sava”. Pojavili su se i pitali da li mogu da podijele te paketići na dan Svetog Save i objasnili da su podijeljni na dva sadržaja – one gdje su samo slatkiši i oni su namijenjeni djeci islamske vjeroispovijesti, a u drugima i slatkiši i bojanka i crkvena knjiga o Svetom Savi za pravoslavnu djecu”, kazao je Pobjedi Albin Kondo, direktor OŠ “Boško Buha”.

Ističe kako nije imao izbora bez da prihvati ponudu, jer da je odbio, uvjeren je da bi bio, kao neko ko je dio islamske zajednice u gradu, izložen osudama da je to učinio zato što “ne voli Srbe, pravoslavce”.

“Našao sam se u nebranom grožđu. Znate kakva je ovo sredina. Na što sve ljudi obraćaju pažnju. Ja sam bio teško bolestan i kada je meni trebalo, ovaj grad je bio jedinstven i složan za mene”, kaže on.

Učiteljicama prvih razreda je dao nalog da obavijeste roditelje đaka o podjeli paketića i da onaj ko želi može da dođe i preuzme ga u školi.

“Napomenuo sam i da se nijednom djetetu ne da paketić ako tu ne bude roditel”, dodao je Kondo.

Muftija sandžački povodom skandala u Pljevljima

Povodom akcije podjele paketića sa elementima vjersko-nacionalnog programa gdje se nije uzela u obzir činjenica da je Crna Gora koncipirana kao građanska država i gdje se nije uvažila činjenica da je veliki broj škola multietničkog sastava, muftija sandžački hafiz Abdurahman ef. Kujević izrazio je zabrinutost i protest protiv takvog načina djelovanja.

On je naglasio da svaki vid vjerskog djelovanja gdje se vjerski program jedne vjerske zajednice nameće i sprovodi vrijeđajući osjećanja drugih i drugačijih, posebno kada su u pitanju osjećanja najmlađe populacije, djeluje veoma pesimistično kada su u pitanju međunacionalni i međuvjerski odnosi u sandžakom regionu i cijeloj Crnoj Gori.

– Segregacija koja je demonstrirana u Pljevljima nikako ne smije proći nezapaženo i bez restriktivnih mjera od strane državnih institucija koje imaju obavezu da štite dostojanstvo građana, posebno osjećanja djece, a posebno djece Pljevljaka – kazao je on, saopćila je Informativna služba Muftijstva sandžačkog.

Također je naglasio da naša djeca ne smiju biti žrtve i ne smiju se sklanjati pred talasima anarhičnih poduhvata nepoznatih pojedinaca ili neformalnih humanitarnih i drugih udruženja, koja svoje ideje sprovode na krajnje nekorektan način.

– Nadam se da će ovo biti dobar povod da se svaka vjerska aktivnost uskladi na način da se uvede predmet vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, gdje bi se jasno zakonski definirale i sprovodile aktivnosti na tom polju i gdje se ne bi dešavale incidentne aktivnosti kao jučerašnje u Pljevljima pred kojima su djeca islamske vjere i njihovi roditelji ustukli i pred kojima su odustali od nastavnih aktivnosti – zaključio je muftija Kujević prenosi saff