SBK: ZARAŽENI LAGAO O KRETANJU, SNIMILE GA KAMERE PA ZARAZIO JOŠ DVOJE LJUDI

Slučaj Vitežanina sa zeničkom adresom, kojemu je među prvima potvrđen koronavirus, a čiji se krug osoba koje je zarazio, širi svakog dana, donio je nove, neočekivane i velike probleme zdravstvenom sistemu Srednjobosanskog kantona.

Porodica zaraženog, navodno, nakon potvrde zaraze, tvrdila je da je riječ o bolesnom i operisanom čovjeku koji se nije kretao nigdje, da bi u svojevrsnoj istrazi u Zavodu za javno zdravstvo otkrili da to baš nije tako, da je čovjeka čak snimila kamera u jednoj prodavnici.

Identificiranje kontakata u takvoj situaciji je veoma otežano, upozorio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

Vrlo nam je značajno da dobijemo sve informacije gdje se svaka osoba koja je pozitivna ili je bila u kontaktu sa pozitivnima, kretala prethodnih dana. Tek na osnovu toga možemo dobiti jasnu sliku o svemu – rekao je Karakaš.
Da je o ovom problemu raspravljala i Vlada SBK, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Feliks Vidović, koji upozorava da je davanje netačnih podataka kažnjivo djelo i da će prekršioci biti rigorozno kažnjeni, piše Avaz.