Šape sa orasima, tope se u ustima

Sastojci za oko 20 srednjih šapi:

250 g margarina (=1 kocka)

130 g šećera u prahu

130 g tucane ili grubo mljevene jezgre od oraha

4 kašike ulja (= ca. 30 ml)

410-420 g brašna

Download
Šape – Deutsch und Bosnisch.pdf
Adobe Acrobat Dokument 461.4 KB
DOWNLOAD

Priprema:

1) Margarin dobro umutite sa šećerom u prahu a zatim umiješajte ulje i orahe.
2) Zatim ručno i postepeno dodavajući brašno zamijesite tijesto. Tijesto treba da bude malo mekanije od tijesta za lokume i ne smije se više lijepiti za ruke. Nije potrebno da odstoji već se odmah može dalje koristiti.
3) Kalupe za šape malo pomastite jer ćete ih tako nakon pečenja lakše izvaditi. Zagrijte rernu na 130 stepeni vrući zrak, na ovaj način će vam biti lijepo prhke. Možete ih peći i na gornjim i donjim grijačima na 150 stepeni.
4) U svaki kalup utisnite komad tijesta i lijepo poravnajte. Tijesto nebi trebalo da prelazi rubove kalupa.
5) Male šape, za koje vam je potrebna količina tijesta veličine oraha, se peku oko 45 min a velike oko 55-60 min.
6) Šape odmah nakon pečenja izvadite iz rerne i iz kalupa tako što ćete ih vlažnom krpom držati za donji rub kalupa i lagano protresti tako da same ispadnu.
7) Ostavite ih da se ohlade pa ih uvaljajte u šećer u prahu prema svom ukusu. Ne preporučujem da to činite dok su vrele jer će vam se zalijepiti previše šećera koji će postati vlažan i šape će biti preslatke.
8) Nakon toga ih ostavite da se još osuše, najbolje preko noći, a zatim ih spakujte u metalne posude koje ste obložili kuhinjskim ili pek papirom. Na ovaj način i na hladnom mjestu šape možete čuvati i do mjesec dana.

hanumakocht.at