SAČUVAJTE ZDRAVLJE: VAŽNA SITNICA KOJA POMAŽE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Tri najvažnije mjere za obranu od koronavirusa – maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, no s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu – svjež zrak.

Ilustracija

Slabo prozračene prostorije povećavaju mogućnost prijenosa virusa aerosolima, česticama koje “plutaju” u zraku, objašnjava direktor odjela za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger.

Uz kapljično širenje, mnogo manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, iako u manjoj mjeri, kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. To je najlakše zaustaviti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

Prozračivanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji, napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustit će pohranjenu toplinu.

Njemački stručnjaci preporučuju da se uredske prostorije prozračuju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta.

hayat.ba