”Rodbinska krvna veza visi o Allahovom Aršu i govori: ‘Ko mene čuva i njega će Allah čuvati, a ko mene ne čuva…”

Priredio za saff.ba: Abdusamed Nasuf Bušatlić

U posljednje vrijeme među muslimanima se pojavio zabrinjavajući društveni fenomen, pogoršavanje odnosa između rođene braće i sestara.

Kada je riječ o rodbinskim vezama i odnosima, morali bismo znati da rodbinski ili bratski odnosi nisu odnosi običnog prijateljstva koje prekidamo onda kada nas prijatelji izdaju i iznevjere. Bratstvo, kako reče jedan islamski učenjak, znači krv koja teče kroz tvoje vene, pa čak i ako zanemariš ili zaboraviš na postojanje i prisustvo svoje rođene braće u tvom životu, ili jednog od njih, krv koja teče tvojim venama zaplače kako bi osjetio čežnju za svojim bratom.

Bratsko-sestrinska veza i odnosi nisu zasnovani na pricipu: ako me posjetiš i ja ću tebe posjetiti, ako mi dadneš i ja ću tebi dati, ako si mi dobro učinio i ja ću tebi dobro učiniti. Oni kojima je mjerilo bratstva davanje i uzimanje, neće požnjeti osim slabljenja i gašenja osjećanja te povećanja udaljenosti od najbliže rodbine, od rođene braće i sestara.

Zbog pojave ovog zabrinjavajućeg fenomena u savremenim muslimanskim društvima, islamski učenjaci upozoravaju na neophodnost stavljanja crvene linije svima, pa i bračnom drugu i našoj djeci kada odrastu, kako im se ne bi dozvolilo da prelaze tu liniju i kidaju bratsko-sestrinske veze, jer uglavnom problem kidanja veze između rođene braće i sestara leži u miješanju supruge ili muža, sinova i kćeri u bratsku vezu i pokušaj da se ona prekine.

Zato ne dopustimo nikome, makar se radilo i o našoj djeci i bračnom drugu, da nam oblikuju i određuju okvire naših odnosa sa našom rođenom braćom i sestrama i da nas međusobno udalje jedne od drugih. Ako to dozvolimo, onda trebamo znati da će se taj prizor ponoviti i među našom vlastitom djecom, pa će nam se srce slamati od tuge gledajući kako nam se sinovi i kćeri udaljavaju jedni od drugih i prekidaju rodbinske, bratske veze, a mi nećemo moći ništa učiniti da to popravimo.

Ljepota bratstva je da osjetiš vrijednost sestre i brata u tvome životu, čežnjom za njima, time što će njihove brige i problemi biti i tvoji problemi, i što će suze brata i sestre poteći iz tvojih očiju prije nego iz njihovih, time što ćeš im biti istinski oslonac i podrška prije nego što padnu, i što ćeš im priteći u pomoć prije nego to zatraže od tebe.

Znaj da tvoja braća i sestre nisu obični listovi ucrtani u porodično stablo, niti telefonski brojevi upisani u tvom telefonskom imeniku.

Oni su tvoja braća i sestre po krvi, ista vas je majka nosila i dojila, živjeli ste u istoj kući, jeli iz iste posude, pili iz iste čaše i čuvali iste uspomene. Zato nećeš moći sve ovo izbrisati, pa čak i ako to pokušaš, osjetit ćeš na kraju svakog dana kajanje i samoprijekor, i krv koja teče tvojim venama učinit će da osjetiš nostalgiju za svojom braćom i sestrama sa kojima dijeliš ista krvna zrnca.

Stoga pazi da ne povrijediš svoga brata i ne prekidaj vezu s njim ni zbog čega na ovome svijetu, jer sve na dunjaluku se na neki način može nadoknaditi. Dobročinstvo koje činiš prema svojoj majci, kad ona umre možeš prenijeti na svoju tetku, jer je po islamu tetka poput majke, dobročinstvo koje si činio prema ocu, kad on umre možeš nastaviti činiti svome amidži, jer je amidža poput oca. Međutim, brata i sestru ne može niko i ništa zamijeniti.

Ne postoji vjera koja se više brine o jačanju i održavanju bratske i rodbinske veze od islama, zato blago onim muslimanima i muslimankama koji čuvaju i održavaju rodbinske veze, pogotovo sa svojom braćom i sestrama.

Prenosi se od Aiše, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Rodbinska krvna veza visi o Allahovom Aršu i govori: ‘Ko mene čuva i njega će Allah čuvati, a ko mene ne čuva (ko mene prekida) ni njega Allah neće čuvati.”’ (Buharija i Muslim)

U hadisu od Enesa ibn Malika, r.a., dolazi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Ko želi da mu se nafaka poveća i produži životni vijek, neka održava rodbinsku vezu.” (Buharija i Muslim)