Recept za lagan i ukusan parfe sa bananama

Sastojci:

1 kesica pudinga od vanile

nekoliko kapi ekstrakta vanile

400ml mlijeka

6 kašika šećera

3 banane

250ml slatke pavlake

100g prah šećera

1 limun

100g oraha

Način pripreme:

1. Puding ćete pripremiti tako što ćete 400ml mlijeka sipati u veću šerpu i staviti na tihu vatru da se grije. U mlijeko nakon toga dodajte i 6 kašika šećera i promiješajte.

U manju činijicu sipajte puding i dobro promiješajte sa 4 kašike vode. Smjesa ne smije da ima grudvice i mora biti glatka i kompaktna.

Kada dobro sjedinite smjesu, sačekajte da se mlijeko zagrije i dodajte u njega puding uz konstantno mešanje kako vam ne bi zagoreo.

Smjesu miješajte dok ne počne da se zgušnjava. Tek kada primjetite da se puding steže, sklonite ga sa vatre.

2. Umutite čvrsto slatku pavlaku i na kraju joj postepeno dodajte 100g prah šećera. Ukoliko želite dodajte i dvije kapi ekstrakta vanile

3. Bananu isjeckajte na kolutiće i prelijte je limunom. Limun će joj dati svježinu i kontrast cijelom desertu, ali će i spriječiti da banana oksidira, odnosno pocrni.

Serviranje:

Parfe ćete servirati u čaše, s tim što je potrebno da naparite čaše sa unutrašnje strane prije nego što u njih saspete puding. Ovaj trik će pomoći u tome da se puding ne lijepi za čaše, već da se lijepo odvaja kada se ohladi.

Dakle, na dno čaše sipajte nekoliko kašika pudinga i potom stavite red banana. Nemojte sipati vreo puding kako vam ne bi istopio slatku pavlaku. Nakon banana, u čašu dodajte slatku pavlaku i pospite je orasima.

Potom ponavljajte redoslijed dok ne dođete do vrha čaše. Čim napunite čaše stavite ih u frižider kako bi se hladile.