RECEPT ZA ĆEVAPE: EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJUKUSNIJE ĆEVAPE KOJE STE IKAD JELI

Riječ ćevap vuče korijene iz perzijskog porijekla, a znači prženo meso. Postoje neki tragovi koji kažu da ćevap vode čak i do stare Grčke. Za posebno dobre ćevape ima tajna smjesa koju pravi ćevabdžija. Jedan ćevabdžija je otkrio svoju tajnu smijesu, a poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smjesa odstoji u frižideru.
Za ove posebno dobre ćevape vam treba:
½ kg janjetine
1,5 kg mljevene junetine
4-5 češnja češnjaka
2% od ukupne količine mesa soli
2 žličice sode bikarbone
Način pripreme:Meso isjeckajte na kockice, dobro posolite, izmješajte i prelijte s oko 100 ml. vode i češnjaka koje ste ranije prokuhali. Smijesu izmješajte i ostavie da odstoji preko noći u frižderu.Dan posle: Smjesu samljite u stroju za meso 2 puta i ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim ponovo stavite u hladnjak.Prije nego što počnete da oblikujete ćevape u smijesu umješajte sodu bikarbonu.Uživajte u dobrim ćevapima! kreativan.info Slika: Blic zena

Pročitajte još: POGLEDAJTE ZAŠTO JE SVE LUK DOBAR, OVE STVARI SIGURNO NISTE ZNALI!                           Već je normalno da kada ljude neka bolest pogodi oni odmah trče u apoteku da kupuju svaki mogući propisani lijek samo da bi im to pomoglo. Ukoliko ste i vi jedan od takvih, trebate prestati to raditi. Umjesto toga uzmite luk, jer je luk prirodni lijek za dosta bolesti. On je jako bogat sumporom i daje antibakterijsko svojstvo. U nastavku možete pročitati zašto sve možete koristit luk:Kašalj
Atletsko stopalo
Upala sinusa
Izliječite mučninu
Borba protiv prehlade
Tretiranje bubuljica
Sprječavanje opadanja kose
kreativan.info

Pročitajte još:OVO SU BOLESTI KOJE SE MOGU IZLIJEČITI AKO SAMO SLUŠATE UČENJE KUR’ANA

ZNATE LI KOJE BOLESTI SE MOGU IZLIJEČITI SLUŠANJEM KUR’ANA?OVO SU BOLESTI KOJE SE MOGU IZLIJEČITI AKO SAMO SLUŠATE UČENJE KUR’ANA:MNOGE NAUČNE STUDIJE SU POTVRDILE VELIKE KORISTI KOJE ČOVJEK MOŽE DOBITI OD REDOVNOG SLUŠANJA UČENJA KUR’ANA, A POSEBNO AKO JE ONO PROPRAĆENO S PONIZNOŠĆU, RAZMIŠLJANJEM I PRISUTNOŠĆU SRCA. NA OSNOVU VLASTITIH ISTRAŽIVANJA, KAO I STUDIJA DRUGIH NAUČNIKA, POTVRĐENO JE DA SLUŠANJE KUR’ANA S SOBOM NOSI SLJEDEĆE KORISTI:JAČANJE IMUNITETA,POBOLJŠANJE KREATIVNOSTI, POBOLJŠANJE KONCENTRACIJE I MEMORIJE, IZLIJEČENJE HRONIČNIH I TEŠKIH BOLESTI, UKLJUČUJUĆI KANCER, OSJEĆAJ UNUTRAŠNJEG MIRA I LIJEČENJE NERVNIH POREMEĆAJA. LIJEČENJE ANKSIOZNOSTI, IRITABILNOSTI I PANIKE, SMANJENJE STRESA I STRAHOVA. JAČANJE I POPRAVAK LIČNOSTI, LIJEČENJE ALERGIJA, PREHLADA, GRIPE, ITD., ZAŠTITA OD BOLESTI, POBOLJŠANJE MOĆI GOVORA, POMAŽE U OTKLANJANJU LOŠIH NAVIKA, POPUT KONZUMIRANJA CIGARETA I PRETJERANOG UZIMANJA HRANE.JEDNA NAUČNA STUDIJA JE POTVRDILA DA PAŽLJIVO SLUŠANJE UČENJA KUR’ANA POBOLJŠAVA FUNKCIJU PLUĆA I UBRZAVA IZLIJEČENJE ASTME I ALERGIJA, POSEBNO KOD DJECE.DRUGA STUDIJA NAČINJENA 2013. GODINE POKAZUJE DA REDOVNO SLUŠANJE KUR’ANA JAČA TJELESNI IMUNITET. ISTA STUDIJA JE POTVRDILA DA OSOBE KOJE REDOVNO UČE KUR’AN, SLUŠAJU GA I PONAVLJAJU NAUČENO IMAJU BOLJE ZDRAVLJE I JAČI IMUNI SISTEM. UTVRĐENO JE DA UČENJE I SLUŠANJE KUR’ANA DOVODE DO SMANJENJA IZLUČIVANJA KORTIZOLA, TZV. ‘HORMONA STRESA’. NA TAJ NAČIN, KUR’AN JE LIJEK ZA NERVNU NAPETOST.

DRAGI ČITAOČE!SLAVLJEN NEKA JE ALLAH KOJI NAM NAREĐUJE DA UČIMO KUR’AN I PAŽLJIVO GA SLUŠAMO, JER JE TO UZROK ALLAHOVE MILOSTI I LIJEK ZA MNOGE BOLESTI, KAO ŠTO KAŽE UZVIŠENI:„A KADA SE KUR’AN UČI, VI GA SLUŠAJTE I ŠUTITE DA BISTE BILI POMILOVANI.” (PRIJEVOD ZNAČENJA KUR’ANA, EL-E’ARAF, 204.)NAUČNICI SU OTKRILI DA NA MOZAK UTJEČU ZVUCI KOJE ČUJE TOKOM SPAVANJA. LJUDSKI MOZAK JE U STANJU DA TOKOM SNA RAZLIKUJE, ANALIZIRA I POHRANJUJE ZVUKOVE. SVAKO OD NAS BI MOGAO ISKORISTITI SAN NA NAJBOLJI NAČIN SLUŠAJUĆI UČENJE KUR’ANA. OVO JE STRATEGIJA KOJA NAM MOŽE POMOĆI DA BOLJE PAMTIMO KUR’ANSKE AJETE, A PRITOM DA LIJEČIMO NAŠA TIJELA I SRCA. ZADIVLJUJUĆE JE DA JE STVORITELJ U KUR’ANU NAGLASIO VAŽNOST SNA, NAZVAVŠI GA JEDNIM OD SVOJIH ZNAKOVA:„I JEDAN OD DOKAZA NJEGOVIH JE SAN VAŠ NOĆU I PO DANU, I NASTOJANJE VAŠE DA STEKNETE NEŠTO IZ OBILJA NJEGOVA; TO SU, ZAISTA, POUKE ZA LJUDE KOJI ČUJU.“ (PRIJEVOD ZNAČENJA KUR’ANA, RUM, 23.)

Izvor: kaheel7.com – Autor: dr. Abduldaem El-Kaheel Portal Svjetlo Dunjaluka