RAGIB IZ VITOVLJA, SVOJU RODNU GRUDU PRETVORIO U ‘MJESTO POVRATKA’

Bio je protjeran, kompletno imanje mu je bilo porušeno i spaljeno. Krenuo je od nule.

Zahvaljujući prije svega njegovoj ljubavi i upornosti, ali i pomoći međunarodnih organizacija i federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe, Ragib danas kaže – rodna gruda je ono prvo, osnovno. Posjeduju prirodno i životno bogatstvo.

Nepregledne njive, preko 300 ovaca, 40 grla krupne stoke. Svoju rodnu grudu pretvorio je u „Mjesto povratka“.

Povratnik Ragib Langić: Rodna gruda je moje sveviđenje, tu sam se rodio i tu ostajem

  • Ja se zovem Ragib Langić. 54-o godište sam. Vratio sam se ovdje 96′, na sve pogororeno, srušeno.„

Ovako svoje povratničko iskustvo priča čovjek koji se prije 26 godina vratio u svoje rodno selo Vitovlje, udaljeno nekoliko kilometara od Vlašića i Babanovca.

  • Želja me vukla da se vratim na svoje. Počeo sam sa djecom pomalo da radim tako da smo ovo nešto što imamo ostvarili, pokrili kuću, nabavili stoku , mehanizaciju, osnovno što je za stočarstvo i poljoprivredu neophodno. Sami smo se snalazili, najlonima smo krpili prozore i vrata i poslije se pojavila organizacija OSCE-e i onda su nam počeli davati materijala i sami smo ih ugrađivali. I to je bilo teško jer smo se vratili bez novaca. Ali smo se nekako izvukli iz toga. Sami smo se počeli pomagati“ – kaže Ragib.

Krenule su donacije i pomoći Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBIH je pomoglo u građevinskom materijalu i obnovi, a ministarstvo za razvoj je dalo kredit od 20.000 KM uz kamatnu stopu od 1% na 5 godina.

  • Kupio sam traktor , balirku, kupilicu za sjeno i rotacionu kosačicu i tad sam ja postao gazda svoj na svom.“

Ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBIH Edin Ramić kaže da u sklopu ministarstva postoje brojni projekti i načini pomoći povratnicima na području RS-a ali i Federacije.

  • Mi kao federalno ministarstvo pružamo programe koji se tiču obnove stambenih objekata , vodovoda i slično, porušene infrastrukture, vjerskih zajednica, obnove vjerskih objekata. S druge strane podržavamo projekte koji se tiču različitih privrednih subjekata „ – kaže Ramić.

Ragib danas posjeduje preko 300 ovaca, preko 40 grla krupne stoke, pet štala, ogromno imanje. Ponekad kaže da ima i slatkih muka.

  • Ja nakosim oko 9.000 bala. A po 250-300 metara žita kupim svake godine. Imam sa djecom malo dilemu, vele oni meni kad bi prodali sjeno, jer bale se kod nas kreću 3,5 marke , kad bi prodali i ne bi kupili žito više bi imali od sjena nego od ovaca i krava“ – kroz osmjeh kaže Ragib i zaključuje.
  • Po meni rodna gruda je prvo, osnovno. Osnovno moje sveviđenje , moja perspektiva, moja gruda gdje sam se ja rodio da tu i ostanem.“

Pogledajte video OVDJE.

(Emerin Ahmetašević)
hayat.ba