Pročitajte: Neki od načina brisanja grijeha

S arapskog preveo: hfz. Mustafa Efendic

1. Pokajanje – tevba.
Allahov poslanik je rekao: “Ko se pokaje prije nego što Sunce izađe sa zapada, On će mu primiti tevbu.” (Muslim, br. 2703). Muhammed, alejhiselam, takođe kaže: “Doista uzvišeni Allah prima tevbu čovjeka sve dok duša ne dođe u grkljan.”

2. Izlazak radi traganja za naukom.
Allahov poslanik, s.a.v.s, kaže: “Ko bude slijedio put koji vodi ka nauci, Allah će mu olakšati put do Dženneta.” (Muslim, br. 2699)

3. Spominjanje Allaha.
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Hoćete li da vas obavijestim o najboljim djelima vašim, najcjenjenijim kod vašeg Vladara, najvećim po deredžama, boljim za vas od dijeljenja srebra i zlata, vrednijim nego da sretnete vašeg neprijatelja, udarate po njihovim vratovima a oni udaraju po vašim?” Ashabi su odgovorili: “Dakako, Allahov poslaniče!” On odgovara: “Spominjanje uzvišenog Allaha.” (Tirmizi, br. 3347)

4. Činjenje dobra i upućivanje na dobro.
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Svako dobro djelo je sadaka, a ko upućuje na dobro kao da ga i čini.” (Buhari, 10/374 i Muslim br. 1005)

5. Vrijednost poziva vjeri u Allaha.
Allahov poslanik je kazao: “Ko bude pozivao na pravi put ima nagradu svih onih koji ga slijede, s tim što se njihova nagrada ništa ne umanjuje.” (Muslim, br. 2674)

6. Naređivanje dobra a zabranjivanje zla.
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Ko od vas vidi ružno djelo, neka ga ukloni rukom, a ako ne može, onda jezikom, a ako i to ne mogne neka ga srcem osudi a to je znak najslabijeg imana.” (Muslim, br. 49)

7. Kiraet – učenje Kur’ana.
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Učite Kur’an. Kur’an će se na Sudnjem danu pojaviti u ulozi šefaatdžije onome ko ga bude učio.” (Muslim, br. 804)

8. Poučavanje Kur’anu i njegovo učenje.
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Najbolji među vama je onaj koji uči Kur’an i druge poučava tome.” (Buhari, 9/66)

9. Nazivanje selama.
Allahov poslanik je rekao: “Nećete ući u Džennet dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati dok se ne budete voljeli. Hoćete li da vas uputim na nešto što ako budete radili voljet ćete se? Širite među sobom selam.” (Muslim, br.54)

10. Ljubav u ime Allaha.
Muhammed, alejhiselam, je rekao: “Doista će Allah na Sudnjem danu kazati: “Gdje su oni koji su se voljeli u Moje ime, danas ću ih staviti u Svoj hlad, a drugog hlada, osim mog hlada, nema.” (Muslim, br. 2566)

Akos.ba