PRIJE SVEGA HVALA ALLAHU, A ZATIM HVALA TURSKOJ I ERDOGANU! 🇹🇷

PRIJE SVEGA HVALA ALLAHU, A ZATIM HVALA TURSKOJ I ERDOGANU! 🇹🇷

Turska je jutros Sandžaku poslala 16 TONA medicinske opreme, odnosno svega što je potrebno ljekarima u borbi protiv koronavirusa, a nakon što je iz Sandžaka stigao poziv za pomoć.

Braćo moja, zamislite da predsjednik jedne države kakva je Turska naredi da se natovari pun vojni avion i da se pošalje za Sandžak! Da znamo samo koliko košta let jednog takvog aviona, a kamoli vrijednost pomoći od 16 tona! Što reče Vučić, ovaj pun avion sa robom ranije je bio namijenjen za dvije ili tri države, a sada je namijenjen za tri grada, za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu. Ne zaboravimo da je ovo od aprila najmanje 4. put, koliko sam izbrojao, da Turska pomaže Sandžaku.

Često neka naša braća govore kako Turska šalje selame za Sandžak, i tako te fore. Nije mi krivo kada to čujem, nego mi je žao jer vidim da ne razumiju kakvu ulogu Turska ima u muslimanskom svijetu, kao i u svijetu uopšte. Ne očekuje i ne dobija samo Sandžak pomoć od Turske, nego to čini nekoliko desetina drugih država. Da ne govorimo o problemima koje sama Turska ima sa koronom, a tu su i problemi kao što su PKK, YPG, FETO, ISIL, sjever Sirije, sjever Iraka, Libija, Kipar, Grčka… Ali opet, nisu nas zaboravili, ni narod ni država! Ko je pratio, mogao je da vidi kako se u parlamentu Turske i u medijima govori o Bošnjacima kao “muslimanskoj braći kojoj je potrebna pomoć”, a o Sandžaku kao “posljednjoj osmanskoj tvrđavi u Evropi”.

Mi ne smijemo sebi dozvoliti da nas dušmani okrenu protiv Turske u bilo kojem trenutku, kao što su to Englezi uradili prije jednog vijeka sa Arapima. Kao rezultat, imamo stanje ovakvo kakvo jeste u arapskom svijetu.

I na kraju, što skoro reče Aleksandar Vulin, “želim da se zahvalim predsjedniku Republike Srbije, Redžepu Tajipu…” 

Karadan Eldar