Prije doručka popijte čašu mlake vode i rezultat će vas iznenaditi

Voda na sobnoj temperaturi ubrzava metabolizam, a mlaka voda podstiče proces čišćenja crijeva..Stalno se priča o tome da u organizam treba unijeti dovoljno tečnosti. Da počnemo od ranog jutra. Čaša mlake vode, pola sata do sat prije doručka je “patentirana” u Japanu. Ta jutarnja čaša vode pomaže peristaltiku crijeva, olakšava izbacivanje materija urinom i budi organizam.

Dodatak – limunov sok

Poslije noćnog odmora, potrebno je nadoknaditi tečnost tkivima i pomoći im da izbace toksine. U vodu možemo iscijediti sok od polovine limuna. Limun jeste kiseo, ali obavlja funkciju smanjenja kiselosti krvi, pomaže da se tijelo snabdije kisikom, kao i funkcioniranje enzima jetre.Evo čime raspolaže limun: antioksidansi – vitamin C i još neki drugi, bioflavonoidi, elektroliti – kalij, kalcij, magnezij.Još jedna napomena: voda na sobnoj temperaturi ubrzava metabolizam, a mlaka voda podstiče proces čišćenja crijeva. Ovo dobro znaju ljudi sa Istoka kao i Rusi kojima je čaša mlake vode uobičajeni napitak.Pošto se njome podstiče izbacivanje toksina, koža dobija čist i sjajan izgled. Jedno od objašnjenja za ovaj proces je i bolje funkcioniranje limfnog sistema.Kad jutro odmakne, a mi uletimo u brojne obaveze, tečnost je ono što će nam opet dobro doći.

Ne pij uz jelo

Preporučuje se da se voda, kao i druge tečnosti ne uzimaju u toku obroka. Ili bar da se ne uzimaju u većim količinama, jer to ometa varenje hrane. Ako baš imate želju da popijete nešto, neka to budu manje količine u manjim gutljajima.Od hladne vode prihvatljivija je mlaka, jer ona manje ometa proces varenja. I neki mlaki čaj uz obrok može prijati vašem stomaku.Obratite pažnju da u periodima između obroka ne budete žedni. Uzmite dovoljno vode i druge tečnosti (omiljeni čaj, limunada ili drugi svježe iscijeđeni sok), pa će to učiniti da ne budete mnogo žedni ni tokom jela.Postoje preporuke o šest do osam čaša vode ili 1,5 do dva litra. Što je u ishrani više voća i povrća, a manje soli, potrebno je manje tečnosti.Gazirani napici, mnogo kafe i alkohol djeluju kao diuretici, tako da nikako ne mogu biti zamjena za vodu i poslije njih ostajete žedni čak i više nego što ste bili prije nego što ste ih popili.

Avaz.ba