PRIJE 25 GODINA AGRESORI SU SRUŠILI ČARŠIJSKU DŽAMIJU U SREBRENICI

16. jula 1995. godine srpska agresorska vojska, predvođena zločincem Ratkom Mladićem, do temelja je porušila čaršijsku džamiju u Srebrenici.

Džamija je obnovljena 16 godina kasnije, zahvaljujući dobročinstvu raznih donatora, a po odluci Izvršnog odbora Medžlisa IZ Srebrenica, džamija će nositi naziv po rahmetli doktoru Ahmedu Smajloviću.

U okviru održavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici, 16. jula 2011. godine ova džamija je, nakon obnove i otvorena.

Bošnjaci u Srebrenici i u drugim gradovima, ponosni su što je ova džamija ponovo otvorena i svjesni su činjenice da niko ne može poricati historijski značaj ove džamije, kao ni postojanje Bošnjaka i islama na ovim prostorima. Zli umovi i velikosrpski agresor su dakle, 1995. godine, do temelja  srušili ovu džamiju, ali kako kažu mještani Srebrenice, srpski agresor nije uspio uništitu vjeru, te je zbog toga i džamija obnovljena i ponovo otvorena.

Foto: Hayat

Čast otvaranja obnovljene džamije pripala je Ćazimu Salimoviću, uglednom Srebreničaninu, zbog njegovog doprinosa u izgradnji.
hayat.ba