PREVARE: LAŽNA NAGRADNA IGRA NA FACEBOOKU OBEĆAVA OSVAJANJE KUHINJE

O različitim lažnim nagradnim igrama koje se dijele na Facebooku pisali smo u nekoliko navrata. U ovoj analizi donosimo primjer lažne nagradne igre kojom se korisnici/ce Facebooka dovode u zabludu da će osvojiti kuhinju. U pitanju je prevara na osnovu koje će stranica ostvariti više lajkova.

Na Facebook stranici Udruženje prirodnog zdravlja je 10.12. 2020. objavljen status o nagradnoj igri u kojoj se navodno poklanja kuhinja. Za učešće u navodnoj igri potrebno je lajkati ovu Facebook stranicu, te se javiti u inbox, kako je objašnjeno u objavi.

🎁
🎁
🎁
📩
📩
❤️

 P 0 K L A N J A M 0   K U H I N J U 
Sve što treba da uradite da biste osv0jili b€spl@tnu kuhinju jeste da l@jkujete našu FB stranicu Udruženje prirodnog zdravlja i da nam se javite u inbox. 
Sretno svima! 

Objava je do trenutka pisanja ove analize zabilježila 437 interakcija, 235 komentara, te je podijeljena 495 puta. Riječ je o anonimnoj Facebook stranici, kreiranoj 20.11.2020,  koju na ovoj društvenoj mreži prati 2.114 osoba.

Slika kuhinje koja se navodno poklanja u ovoj nagradnoj igri, kako pokazuju rezultati obrnute pretrage slike, na internetu se pojavljuje još od 2013. godine.

U jednom od najranijih pojavljivanja, identična fotografija je korištena u članku na ruskom jeziku, objavljenom na stranici Womanadvice. U članku se opisuju različiti tipovi stila šanka u kuhinji.

 Zašto postoje ovakve stranice i kako ih prijaviti?

Kako da prijavite stranice sa lažnim nagradnim igrama?

– Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja “Share” ili “Dijeli”, ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

– Izaberite opciju “Report/Prijavi”

– U prozoru koji se pojavi izaberite opciju “Scams and fake pages” ili “Prevare i lažne stranice”, zatim “Fake page”, odnosno polje “Lažna stranica”

– Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kojem trebate samo kliknuti “Done”, tj. “Gotovo”

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

– Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija “Report/Prijavi” se nalazi u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti

Na kraju, Facebook stranice za koje sumnjate da organizuju lažne nagrade igre možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našem sajtu, koja je dostupna na ovom linku.

Problemom lažnih igara na internetu i razlozima njihovog postojanja detaljnije smo se bavili u više analiza.

U njima smo istakli da takve stranice postoje ili zbog krađe identiteta ili zbog trgovine stranicama.

Kada je riječ o krađi identiteta, lažnom nagradnom igrom se nastoji doći do ličnih podataka korisnika/ca na osnovu kojih se mogu, primjera radi, kreirati profili na online kladionicama. U slučaju trgovine stranicama, cilj je stvoriti stranicu sa što je više moguće pratitelja/ki, koja se potom može prodati.

Facebookom se dijelio poziv za učešće u nagradnoj igri u kojoj navodno korisnici/ce ove mreže mogu da osvoje Coca-Cola set posuđa. U pitanju je prevara sa ciljem povećanja broja lajkova na stranici koja je navodnu igru pokrenula, o čemu je Raskrinkavanje pisalo 30.11.2020.

Osim prikupljanja lajkova, različite Facebook stranice se koriste prevarama čiji cilj nije samo prikupljanje lajkova već su u pitanju mnogo opasniji ciljevi, poput krađe ličnih podataka, uključujući i one finansijske.

Stranica koja koristi ime Novaka Đokovića za krađu ličnih podataka korisnika/ca Facebooka “operiše” po ustaljenom principu: registracija stranice sa imenom poznatog tenisera, emitovanje “live” videa uz tvrdnju da će najbrži gledaoci dobiti novac, te slanje naivnih korisnika/ca na link gdje im se traži da ostave svoje lične podatke, a zatim brisanje stranice i otvaranje nove na kojoj sve kreće iz početka

O lažnim igrama, u kojima se navodno mogu osvojiti telefoni ili automobili marke BMW, pisali smo u dva navrata. Cilj ovih lažnih igara nije samo prikupljanje lajkova na stranicama, nego i prevara korisnika/ca kako bi ostavili/e svoje lične podatke prenosi crna-hronika.