Poznati epidemiolog odgovorio – treba li dezinficirati ambalažu iz trgovina?

Branko Kolarić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, u sklopu rubrike N1 Televizije “Pitajte stručnjaka” odgovarao je na pitanja gledatelja o koronavirusu.

Svi smo u izolaciji, što će se dogoditi kada se vratimo u normalu i opet izbije pandemija jer virus nećemo ubiti, a cjepiva neće biti. Hoćemo li za nekoliko mjeseci opet ovako živjeti?

“Jedan je mogući scenarij da će epidemija na ljeto proći, a drugi su scenariji različiti. Sada radimo na usporavanju širenja virusa i čekamo na cjepivo. Kako će ići s popuštanjem restriktivnih mjera, ovisi. Ako zaustavimo širenje mjere će se postupno ublažiti, vidjet ćemo kako se mijenja situacija i tako ćemo dozirati. Mislim da ćemo epidemiju staviti pod kontrolu i polako stjecati imunitet populacije, bilo cijepljenjem bilo prokuživanjem. Nećemo mjesecima živjeti ovako, no sada je vrijeme da napravimo sve što možemo”, kaže Kolarić.

Treba li dezinficirati ambalažu iz trgovina, treba li prati hranu?“Trgovci znaju i imaju mjere dezinfekcije. Ne vidim potrebu dezinficirati svu ambalažu, tamo gdje više ljudi rukama dira policu ruke treba oprati, ako otvorimo ambalažu tjestenine i skuhamo, treba oprati ruke prije jela, ruke ne prinositi licu, provjetravati prostoriju i malo više čistiti.”

Na što bismo trebali posebno obratiti pažnju: naočale, kreditne kartice, ključeve?

“Ruke treba oprati prije no što jedemo i dodirujemo se, neki su opsesivni u dezinficiranju svega i u tome uživaju, no stalno čistiti i dezinficirati nema smisla i teško je tako živjeti”.

Kakav je način liječenja za pozitivne na koronavirus koji su poslani na kućno liječenje i imaju blaže simptome, što im je činiti?

“Ako budemo imali veći broj zaraženih prijeći ćemo na taj scenarij da ćemo ostajati kod kuće. Mjere su da ostaju u stanu i ne izlaze, žive u posebnoj sobi, da budu povećane mjere higijene, da su ukućani također pod nadzorom. Ako treba dodatna pomoć, javiti se nadležnim službama za dostavu hrane i lijekova”, rekao je za Kolarić N1.