POŽALIO ŠTO SE RODIO Stigla kazna za danskog desničara koji je palio Kur’an (OVAKO NJEMAČKA KAŽNJAVA)

Lider danske ekstremno desničarske partije “Stram Kurs” (Tvrda linija) Rasmus Paludan priveden je prilikom ulasku u Njemačku, nakon čega je deportovan, prenosi Anadolija.

Policija pokrajine Berlin saopćila je da je Paludan priveden zbog kršenja mjere zabrane ulaska u tu zemlju.

Navodi se da je Paludan 27. oktobra iz Kopenhagena stigao na aerodrom Tegel u Berlinu, ali mu nije dozvoljeno da uđe u zemlju.

Lider danske ekstremno desničarske partije potom je ponovo 28. oktobra avionom stigao u Berlin, ali je ubrzo priveden i deportovan.

U saopćenju se navodi da je protiv Paludana pokrenuta istraga zbog kršenja zakona.

Riječ je o političaru ekstremne desnice, koji je 2017. godine osnovao partiju “Stram Kurs”, i koji je početkom oktobra snimljen kako sa istomišljenicima pali Kur’an tokom protesta protiv migracija u gradu Rinkebyju.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vidi kako izgrednici automobilom dolaze u centar kvarta, pale Kur’an, a potom se udaljavaju s mjesta incidenta.

Pristalice njegove partije zapalili su Kur’an u glavnom gradu Švedske Štokholmu i krajem avgusta, a cijeli događaj su emitirali na društvenim mrežama, a u junu su održali skup i zapalili Kur’an u švedskom gradu Malmeu.

Paludanu je na dvije godine zabranjen ulazak u Švedsku.

Antirasističke organizacije i udruženja su osudili taj čin, a policija je privela trojicu izgrednika.

Radio Sarajevo