POSTIŠ, A NE KLANJAŠ – IDE LI TO

Vidim po nekim YTube kanalima i po FB profilima da se pojedini insani razmeću fetvama (najčešće copy + paste) da oni koji ne klanjaju, ne trebaju ni postiti, citirajuću van konteksta mnogojake alime i hadise, pa bih ih zamolio, uz dužno poštovanje naše uleme i izvora iz kojih crpe mudrost i fetve, da budu malo oprezniji i mudriji pa da našim Bošnjama ne prekidaju i ovu krhku, tananu nit spram našega Gospodara.
Sigurno je da muslimani ne smiju razlikovati niti gradirati farzove koji su ionako jasni, (ovo hoću – ovo neću ispunjavati) jer to su učinili Kršćani i Židovi i iskrivili su svoju vjeru! Islam je, zahvaljujući originalnosti i mudrosti te pronicljivosti prijašnje uleme, opstao do dan danas na našim prostorima, elhamdulillah.
Mi svi moramo zorno raditi na osvješćivanju izvornog islama kod Bošnjaka, da se okanu silnih novotarija, dovišta, mevluda i čega još ne, ali to nećemo učiniti ako mu kažemo da ne posti – jer ne klanja! Ako nas posluša – onda će ga Šejtan za kratko vrijeme izvesti skroz iz Dina pa će nas sutra, kad stanemo pred svoga Gospodara, optužiti za strmoglavlje u kufr zbog naših “mudrih” fetvi! Budimo lukave “lisice”, i uzmimo u obzir ambijet i podneblje, istorijske činjenice, geopolitičko okruženje i političke ambicije komšija Kršćana, bodrimo Bošnju da posti ovog ramazana, ne bi li do drugoga, Allahovom voljom i proklanj’o, jer, Boga mi, onaj ko posti 18 saHti po ovoj žezi – taj ima klicu i ljubav prema svom Gospodaru čak i onda ako ne klanja beš vakat. Cijenimo svakog od nas, jer da smo svi bir i jedno – malo nas je, koliko hasuma imamo i objasnimo na najljepši način našem Bošnji, da su prevelike šanse da mu post ne bude primljen, jer ne klanja namaz a nikako ga odvraćati od posta jer ne klanja!
Ebu Talib će zbog dobrog djela čuvanja Poslanika saws biti u vatri samo do članaka! Dobra djela će koristiti, dakle, nemuslimanima a kako li vjernicima!

Zar Allah azze we a’la ne kaže:
“Ko učini koliko i trun zla – vidjeće ga, a ko učini koliko i trun dobra – vidjece ga!”

Hfz. Fuad Abdullah Seferagic… orizarenews.com