POSLANIK SKUPŠTINE S PORUKOM NA MASKI, KOJA GLASI: VOLIM MUHAMMEDA

Poslanik Pokreta “Samoopredjeljenje” Eman Rrahmani učestvovao je na plenarnoj sjednici Skupštine Kosova s maskom na kojoj piše “Volim Muhammeda”.

Rrahmani je za izjavio da je masku s ovom porukom u Skupštini nosio iz dva razloga.

Prva je vezana za činjenicu da naše institucije nisu reagovale na ambasadora Kendrima Gašija (Qendrim Gashija) zbog njegove distribucije neprikladnih članaka koji su sadržali karikaturu poslanika Muhammeda, dok je druga svrha nošenja bila upravo zato što smo u mjesecu rođenja poslanika – rekao je Rrahmani.
Uz fotografiju s maskom, koju je objavio na društvenim mrežama, poslanik Rrahmani je priložio i pisanu poruku.

Reagujte smireno i blago, nemojte vrijeđati ili ismijevati. Muhammed (a.s) je glasnik milosti za čovječanstvo – napisao je.
Ambasador Kosova u Francuskoj Kendrim Gaši na svom Facebook profilu napisao je da mu je jako žao što su neki ljudi možda povrijeđeni njegovom objavom, ali to je zato “što nisu znali detalje i kontekst novinarskog članka”, prenosi AA.

Gaši je objavljivanje stranica francuskog lista “Le Figaro”, gdje su kao ilustracija korištene karikature iz magazina “Charlie Hebdo”, opravdao činjenicom da on “ne cenzuriše medije”.

Poslanik Rrahmani rekao je da ambasador Gaši treba da odgovara pred državnim institucijama za skandaloznu akciju i da ne treba dozvoliti da se onaj koga plaćaju građani podsmijeva njihovom vjerom.

Gaši je objavio karikaturu poslanika Muhammeda nekoliko dana nakon ubistva francuskog učitelja Sameula Patia, koji je učenicima u učionici pokazao karikature. Učitelju je 16. oktobra ispred njegove škole na periferiji Pariza, odrubio glavu 18-godišnjak, kojeg je policija kasnije ubila.

Takva objava ambasadora Gašija je izazvala niz reakcija na Kosovu, pojedinih poslanika, ali i Islamske zajednice Kosova, koji su ga kritikovali i zatražili od institucija Kosova da se ograde od njega.

hayat.ba