PORUKA DJEČAKA: KUPITE MOJE SALATE, POMOZITE HASI DA PROHODA

“Podržite Hasu, dijete s cerebralnom paralizom”, “Kupite moje salate, pomozite Hasi da prohoda”, samo su neke od poruka hrabrog i upornog dječaka iz sela Bjelave kod Srebrenika Hasana Jukića, koji je na svom profilu na Facebooku napravio ”pijacu”.

Niko ne radi

U porodici Jukić niko ne radi, pa se živi od prodaje tegli s paprikama, kupusom i feferonima po cijeni od samo tri marke. Fotografije vedrog dječaka s cerebralnom paralizom mnoge su ganule, pa su Hasine salate stigle i do Austrije, prenosi Avaz.

– Pošto ni ja ni suprug ne radimo, pravimo i prodajemo salate. Ja se brinem o djetetu, a muž to prodaje. Obrađujemo oko jedan dulum zemlje, malo paradajza, paprike i kupusa. Imamo još možda 200 tegli, turšija, feferoni, paprike punjene kupusom i to je to. Nismo mi to pravili na tone – kaže Hasina majka Zijada Jukić.

Hasan s majkom Zijadom

Uz fotografije, Hasan je objavio i videoklipove snimljene tokom njegovog liječenja, za vrijeme vježbi, ali i u trenucima odmora uz muziku. Uprkos činjenici da se kreće u kolicima, ovaj mio i vedar dječak oduševio je sve koji su ga posjetili.

Borba porodice ovog dječaka traje već godinama.

Dvije operacije

– Hasan je rođen s cerebralnom paralizom, imao je dvije operacije do sada. Jednu u Srbiji, a drugu u Tuzli. Trenutno, zbog ove korone, ne može ići ljekarima, pa vježba kod kuće, gdje imamo razboj vani, ispred kuće, a u kući hodalicu. Očekujemo da ruski ljekari, koji su ga operirali u Ćupriji, u Srbiji, dođu u Tuzlu, u Centar “Koraci nade”, pa da vidimo s njima šta dalje – dodaje Zijada.

Novčana sredstva iz BiH mogu se uplatiti na račun 1604027200045888, otvoren kod ”Vakufske banke” na ime Hasanovog oca Novalije Jukića.

crna-hronika.info