PONOS: OVA PORODICA IZ BIH IMA 11 DOKTORA MEDICINE I FARMACIJE

Prošle sedmice, tačnije u srijedu, 11. decembra, 2019. godine, upriličena je svečana promocija 70 doktora medicine u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu. Među njima bile su i dvije djevojke iz BiH, bliske rodice, Iva i Ružica Perić.

Promoventima su se prigodnim riječima obratili dekan Zoran Đogaš i rektor Dragan Ljutić. Dekan Đogaš je istaknuo kako je ovo prva generacija koja nema staž, no mladi liječnici neće biti nepripremljeni na profesionalne izazove, jer su na Medicinskom fakultetu u Splitu za vrijeme studiranja odrađivali kliničke rotacije, što im je omogućilo stjecanje iskustva u realnom okruženju. Izrazio je nadu da će svoj profesionalni put nastaviti u našoj domovini, osobito uzevši u obzir činjenicu da na tržištu rada nedostaje doktora medicine.

Međutim, njih dvije su nam odškrinule vrata zanimljivostima porodice Perić, iz sela Kola pored Tomislavgrada. Naime, u toj porodici je 11 doktora medicine, računajući dvije doktorice farmacije. Od njih 11 četvero je doktora specijalista.

Frano Perić – doktor medicine, specijalist anesteziologije i reanimatologije, specijalist obiteljske medicine.

Kćerke: Ivana – doktorica dentalne medicine; Ružica – doktorica medicine.

Josip Perić – doktor medicine, specijalist hirurgije,
supruga Mari Perić – doktorica medicine, specijalist radiologije,
kćerka Iva – doktorica medicine.

Stipan Perić (živi u Berlinu) – doktor dentalne medicine.
Sin Josip – doktor dentalne medicine.

Ružica Čolak (Franina, Josipova i Stipanova sestra koja živi u Širokom Brijegu) – diplomirani farmaceut.

Kćerka: Katarina – doktorica medicine, uskoro specijalist neurologije;
Ivana – diplomirani farmaceut.

Nakon što smo ih sve nabrojili, dakle tri brata i sestru i njihovu djecu doktore, u ovom kraju nema porodice s ovolikim brojem doktora, a ni u cijeloj BiH, prenosi Tomislavnews.com.