POMOZIMO GRADNJU DŽAMIJE I BUNARA U AFRICI: Projekt za sjećanje na rahmetlli Azru i Almu Hajrić, te stradalu djecu iz Bihaća Ahmira, Ajlana i Neilu

Projekt izgradnje džamija i bunara u Africi započeo je prije dvije godine, idejom dvojice humanitaraca iz Zenice, profesora Harisa Hećimovića i Aldina Kajmakovića.

Te, 2016. godine, ideja je bila da se pokušaju prikupiti sredstva za jedan bunar koji će siromašnom stanovništvu nekog mjesta u Africi biti od koristi te im pružiti pitku vodu. Nakon dvije godine, broj izgrađenih bunara popeo se na 1.600 u sedam zemlja Afrike, i to: Burkina Faso, Obala Slonovače, Togo, Mali, Nigerija, Gambija i Gana. Kada je riječ o džamijama, dosada je izgrađeno njih 25, iako je prvobitni cilj bila jedna, zbog izuzetno loših uslova u kojima muslimani Afrike obavljaju vjersku dužnost, namaz.

DŽAMIJA ZA RAHMETLLI TRAVNIČANKE

Nakon nemilog događaja, koji se desio 7. decembra 2018. godine u Novom Travniku, te stravične saobraćajne nesreće u kojoj su život izgubile 31-godišnja majka Azra Hajrić, te njena 10-godišnja kćerka Alma, grupa humanitaraca na čelu sa Hećimovićem i Kajmakovićem odlučila je pokrenuti veliku akciju prikupljanja sredstava za trajno dobro nevino stradalim žrtvama, ali i samim donatorima.Džamija koja će se graditi u Africi nosit će ime po rahmetlli Azri i Almi Hajrić, a gradit će se u državi Togo, te njena cijena iznosi 10.000 eura.“Možemo žaliti i žalit ćemo za mladim životima, ali ćemo pokušati napraviti nešto zbog čega ćemo ako Bog da imati nagradu na boljem svijetu, i oni i mi. Džamija bi nosila ime po onima koji su tragično nastradali. Podsjećanja radi, do sada smo u Africi sagradili 25 džamija, a jedna od njih nosi ime po Merjemi Salkić, djevojčici koja je također nastradala u saobraćajnoj nesreći kod Maglaja vraćajući se iz mekteba. Cijena džamije iznosi 10.000 eura”, kazao je rukovodilac projekta, Aldin Kajmaković.

DŽAMIJA ILI BUNAR ZA RAHMETLLI TRI BIHAĆKA CVIJETA

Iako je mjesec decembar na izmaku, iza sebe je ostavio tužne i bolne priče. U četvrtak, 13. decembra 2018. godine na mučki način ubijeno je troje djece, od strane svog oca, u gradu Bihaću. Ovaj događaj potresao je čitavu Bosnu i Hercegovinu i regiju, a ova ekipa odlučila je napraviti još jedan uporedni projekt.“Ahmir, Neila i Ajlan su tri cvijeta kojima je na mučki način prekinuto djetinjstvo. Tri ruže, tri nevina djeteta, žrtve stravičnog zločina u Bihaću. Obzirom na trenutne uplate kojima raspolažemo naš cilj je džamija i za nevino ubijenu djecu. Ukoliko se desi da do određenog roka ne prikupimo sredstva, za njih ćemo sagraditi bunare u Africi, jedan zajednički ili po jedan bunar za svakog od njih, te na taj način još jednom osigurati trajno dobro i sebi, a i njima. Molim Uzvišenog da se nešto ovako više nikada ne desi, posebno kada su u pitanju nevina djeca”, dodao je Kajmaković.Podsjećanja radi, cijena jednog bunara iznosi 1.000 eura.Važno je naglasiti da je rok za uplatu sredstava, ponedjeljak, 31. decembar 2018. godine, a svi koji žele učestvovati u ovom velikom i hajr projektu, to mogu uraditi na nekoliko načina:

NA RAČUN ZA UPLATE IZ BOSNE I HERCEGOVINE:
Na ime: Udruženje građana za afirmaciju humanih ideja „AHI“
Adresa: Crkvice L4 9, 72000 Zenica, BiH
Broj računa: 1418010009368898
Banka: BBI Banka
OBAVEZNA NAZNAKA: Uplata za džamiju i bunar u Africi

NA RAČUN ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA:
Na ime: Udruženje građana za afirmaciju humanih ideja „AHI“
Adresa: Crkvice L4 9, 72000 Zenica, BiH
IBAN / ACCOUNT NUMBER: BA391413555310002021
Banka: BBI Banka (U GALERIJI ISPOD ČLANKA POTPUN RAČUN ZA UPLATU IZ INOSTRANSTVA)
OBAVEZNA NAZNAKA: Uplata za džamiju i bunar u Africi

PREKO OPCIJE PAYPALL:
E-mail: malena.sth29@yahoo.com
OBAVEZNA NAZNAKA: Uplata za džamiju i bunar u Africi

LIČNOM UPLATOM KOD:
– Amer Kvrga Isanović – područje Sarajeva
– Aldin Kajmaković – područje Zenice
– Haris Hečimović – područje Zenice
– Adla Abazović – područje Zenice

Svakako, detaljnije informacije možete dobiti kod rukovodioca projekta, na Facebook profilu, Aldin Kajmaković.

tntportal.ba