Pogledajte šta se desilo bračnom paru iz Njemačke, nakon što su prešli na islam

Visits: 393 Today: 1

OVU EMOTIVNU ŽIVOTNU PRIČU O NJEMAČKOM BRAČNOM PARU RUDECK (ROLF EGBERT I KARIN GISELA) NAPISAO JE ISMET EFENDIJA BURAJIĆ IZ MAGLAJA
Prije desetak godina bračni par Rudeck (Rolf Egbert i Karin Gisela) doselili su iz Njemačke da svoje penzionerske dane prožive u Bosni. Napravili su kuću nedaleko od džamije u Liješnici (Maglaj) i uživali u komšijskoj dobroćudnosti bosanskog čovjeka.

Nakon izvjesnog vremena počelo se pričati o njihovim razmišljanjima da prihvate islam za svoju vjeru. Tako su u maju 2014. godine po tom pitanju obavljene prve zvanične konsultacije sa mnom, kao imamom džemata. Odmah nakon toga uslijedile su katastrofalne poplave u BiH, kada je cijeli Maglaj bio potpuno potopljen, što je poremetilo realizaciju navedenog sve donedavno. Uslijediće tok događanja koji me od prije nekoliko sati potpuno fascinira.

Dana, 31.01.2017. morao sam otići u Tešanj na bolničko liječenje. Prije odlaska ušao sam u Medžlis Islamske zajednice Maglaj i tamo susreo čovjeka koji se raspitivao o mogućnosti i načinu prelaska na islam bračnog para Rudeck. Rekao sam mu da upravo odlazim u bolnicu, te da ne znam koliko ću tamo ostati, ali da me nazove za par dana. Kada me nazvao, a upravo sam bio kod kuće na vikendu, rekao je da su se oni odlučili i da žele da odredim termin. Zakazao sam termin istoga dana (06.februara) u 15:00 sati uz napomenu da pripreme dokumente i svjedoke. Neke osobe su mi sugerisale kako nepotrebno sebe opterećujem i da “to njihovo” može sačekati dok se okonča moje liječenje, kao što je čekalo već desetak godina. Na to sam odgovorio da ne bih mogao sebi oprostiti nikada ako bih ja to odgodio, a u međuvremenu se desi da neko od njih dvoje umre.

Toga dana njih dvoje su svečano postali muslimani po vjeri, odnosno Bilal i Fatima, a ja sam se ubrzo vratio u bolnicu. Ponovo sam nakon par dana došao na vikend zbog smrtnog slučaja u porodici i opet se vratio u bolnicu. Jučer me ljekar ponovo posla kući na vikend dok ne stignu rezultati nekih nalaza, a danas primih informaciju da je naša Fatima (Karin Gisela) doživjela infarkt i preselila na Ahiret.

Sledio sam se u momentu, zatim jako rastužio, a onda osjetih toliko zadovoljstvo i sreću što ne poslušah one koji su mi savjetovali da odgodim Fatiminu i Bilalovu želju. Kako bih ja pred Dragog Boga stao da njihovoj želji nisam odmah udovoljio? Hvala ti Allahu koji nas štitiš kada smo toga svjesni, ali i kad nismo.

Molimo Te da našoj Fatimi budeš milostiv na Sudnjem danu, da joj oprostiš počinjene grijehe, ukabuliš njena dobra djela i Svojom milošću podariš joj sve džennetske ljepote. Amin!

saff.ba