PODIJELITE U utorak (2.4.2019) je noć o kojoj govore i Kur’an i Hadis evo i dove koje bismo trebali učiti

PODIJELITE U utorak (2.4.2019) je noć o kojoj govore i Kur’an i Hadis evo i dove koje bismo trebali učiti

Mubarek dani i noci predstavljaju odabrane vremenske periode koji, prema islamskom ucenju, imaju znacajniju vrijednost od drugih vremena. Za neke dane i noci i njihove izuzetne vrijednosti postoji izravna potvrda u Kur’anu i vjerodostojnim Poslanikovim hadisima. Ti dani i noci su usko vezani za znacajne dogadjaje u povijesti islama i odraz su velike Bozije milosti ljudima. Vrata Bozije milosti su uvijek otvorena, a posebno u tim danima i nocima. U vecini mubarek dana i noci preporucuje se dobrovoljni ibadet (namazi, post, dove, zikr, ucenje Kur’ana,).

Draga braæo i sestre Bosnjaci i Bosnjakinje, svi Muslimani i Muslimanke sirom dunjaluka prisjetimo se na jedan znacajan datum Bosnjaka:

Lejletul-Mi’radz – Dan Vakufa – 2. april 2019 / 26. redzeb 1424.h.g.

“Lejletul-Mi’radz je noc o kojoj govore i Kur’an i Hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se i Isra (ponocno putovanje od Mekke do Kudsa u Jerusalemu) i Mi’radz (uzdignuæe Bozijeg poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noci.

Prema povijesnim izvorima, ovaj dogadjaj se zbio u jednom od najtezih perioda Muhammedovog, a.s., poslanstva, neposredno nakon senetul-huzna (godine tuge) u kojoj je Poslanik izgubio dva najveca oslonca, pomagaca i zastitnika medju ljudima, h. Hatidzu i Ebu Taliba. Poslije toga gubitka, Poslanik je isao u Taif da tamosnje stanovnike pozove u islam, ali umjesto pristanka protjerali su ga kamenicama i pogrdama. U tim trenucima Poslanik je trazio zastitu od Najveceg Zastitnika i Allah, dz.s., ga je obradovao Israom i Mi’radzom. Cijeli ovaj dogadjaj je precizno izlozen i do u detalje objasnjen brojnim hadisima i povijesnim djelima.

U Kur’anu je o Israu zabiljezeno: “Neka je slavljen Onaj Koji je proveo Svoga roba od Mesdzidul-Harama (Kabe) do Mesdzidul-Aksa (Kuds) ciju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu znamenje Nase pokazali. Zaista On sve cuje i sve vidi.” (El-Isra, 1)

Na Miradzu je Poslanik uzdignut na najvise nebo i boravio je u blizini Uzvisenog Gospodara, prekoracivsi granicu koju nije dopusteno prekoraciti ni samim melekima. Tu je vidio znamenja koje ljudsko oko nije vidjelo, niti ce vidjeti do Sudnjeg dana. Kur’an to potvrdjuje rijecima: “A vidio Ga je i drugi put, kod Sidretul-muntehaa, kod nje je dzennetsko prebivaliste. Kad je Sidru prekrivalo ono sto je prekrivalo, pogled mu nije skrenuo niti je prekoracio. Vidio je najvelièanstvenija znamenja Gospodara svoga.” ( En-Nedzm, … )

Na Mi’radzu je Poslaniku objavljen propis o namazu koji je, prema njegovim rijecima, “mi’radz (duhovno uzdignuæe) muslimana”, a objavljena su mu i tri posljednja ajeta sure El-Bekare.

Nije precizno zabiljezeno kada je bila noæ Israa i Mi’radza. Sigurno je da je bila prije Hidzre, bez daljnjeg preciziranja, ali je pretpostavka da je to 26. noæi mjeseca redzeba.
Tradicija nasih muslimana je post na Dan Asure i pripremanje posebnog jela koje se zove asura, a spravlja se od raznih zitarica, plodova i zacina koji se koriste u svakodnevnoj ishrani.

Hvala Uzvisenom i Jedinom Allahu dz.s. sto nam je omogucio da pozelimo svima vama, da u cvrstoj vjeri u Allaha dz.s. i ljubavi prema Bozijem poslaniku Muhamedu s.a.w.s. i uz njegovu pomoc darujemo nasa djela u cilju edukacije i ostvarenju poznatih nacela kojima se Musliman obavezuje na drustvenu aktivnost u duhu Islamskih propisa da udovolji Naredbi bozijoj.

Boze olaksaj, nemoj otezati,
Boze svaki nam posao zavrsi sretnim. Amin !
Postovana braco i sestre u Islamu,
Braco i sestre u dijaspori, es-selamu alejkum,