PLJAČKALI U VRIJEME POLICIJSKOG SATA: UKRALI DOBROVOLJNE PRILOGE IZ DŽAMIJE U MAGLAJU

Visits: 8 Today: 1

Pod okriljem noći i u vrijeme zabrane kretanja uništena je i opljačkana kutija s dobrovoljnim prilozima u džamiji u Moševcu kod Maglaja.

Kako je Avazu rekao Samir ef. Muminović, imam džemata Moševac, sretna je okolnost da prostor džamije nije demoliran, kao ni divanhana s bibliotekom, a ni u kutiji s dobrovoljnim prilozima nije bila značajnija svota novca.

Osuda javnosti
Ovo nije prvi put da se moševačka džamija nađe na meti lopova jer su prije nekoliko godina ukradeni bakarni oluci. Počinioci ovog krivičnog djela su poznati, pa se očekuje da policija i sada pronađe kradljivca.

Vijest o pljački naišla je na oštre osude javnosti.

– Bilo je oštrih osuda ovog djela, podrške, ali i pokušaja da se cijeli slučaj ispravno razumije. Sve svoje prijatelje pozvao sam da zadržimo prisebnost i ne prizivamo ni na koga prokletstvo, nego da pokušamo dublje shvatiti ovaj slučaj. Jer neki kradu jer im je to „zanat“, a postoji vjerovatnoća da je neko ovo uradio u očaju, zato što mu je zbilja potrebno – kazao nam je ef. Muminović i rekao da mu se već javio kolega iz Norveške sa željom da namiri ukradeni iznos, a pretpostavlja se da je u kutiji bilo do 150 KM.

Prema riječima ef. Muminovića, živimo u vrlo bremenitom vremenu i cijela situacija u državi pogoduje ovakvim nečasnim djelima.

– Najbolje je da ne žurimo s osudama, iako se ovo ničim ne može opravdati. Postoje procedure kako se ovakvi slučajevi rješavaju – dodao je ef. Muminović, koji se čak putem društvenih mreža obratio osobi koja je ukrala dobrovoljne priloge da mu se javi te da neće otkriti identitet.

Griža savjesti

– Svi mi kada uradimo nešto što nije lijepo, imamo grižu savjesti, a moja je pretpostavka da su toj osobi trebale pare i da je ovo uradila iz očaja. Jedan moj džematlija je kazao da je ta osoba tražila pomoć, sigurno bi joj se pomoglo. Iznos koji se nalazio u kutiji sigurno nije bio vrijedan pretrpljenog straha i šunjanja oko džamije u gluho doba noći – dodao je ef. Muminović prenosi crna-hronika