PETICIJU MILORADA DODIKA POTPISALO 80.000 GRAĐANA REPUBLIKE SRPSKE

Visits: 36 Today: 1

Peticiju koju je pokrenuo Milorad Dodik s ciljem izražavanja nezadovoljstva i neprihvatanja nametanja zabrane negiranja genocida je navodno potpisalo 80.000 stanovnika Republike Srpske, izvještava SRNA.

Peticija je pokrenuta za prethodni vikend, odmah nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina na ovom prostoru.

Prvi ju je potpisao član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik, a stranka čiji je lider organizovala je širom entiteta potpisivanje peticije na trgovima gradova.

Uprkos jakoj promociji peticije i propagandnom spotu čiji cilj je, između ostalog, bila i mobilizacija naroda, ona (peticija) nije baš sjajno prošla među građanima. Dodik je prognozirao jedinstvo Republike Srpske, a funkcioneri SNSD-a poput Sanje Vulić su govorili da će se to upravo pokazati na primjeru peticije. Prema broju onih koji su je potpisali, čini se da jedinstvo nisu pokazali ni svi članovi SNSD-a, a kamoli građani RS-a.

Oni koji su se pak našli imenom i prezimenom na ovom spisku sasvim sigurno su kandidati za procesuiranje u pogledu Inzkove odluke prenosi crna-hronika