Pernar predlaže: Selektivna karantena za stare i bolesne, mladima normalan život

“Da smo pustili da se zaraza slobodno širi, kao Šveđani, mi bismo za 90 dana imali gotovu epidemiju, kao Šveđani“, ustvrdio je Pernar

Saborski zastupnik Ivan Pernar iz istoimene stranke u srijedu je kritizirao hrvatski pristup u suzbijanju zaraze koronavirusom, zagovarajući kao jedino razumno rješenje “selektivnu karantenu” za starije i teško bolesne, ali ne i za zdrave, mlade ljude

Pernar je u saborskoj raspravi na slobodnu temu predložio da se za osjetljive skupne zatvori javni prijevoz, kafići, kina, kazališta, dakle za starije i ljude s teškim bolestima, a da se zdravima, mladima ljudima dopusti da normalno žive te da prebole tu bolest. Medije je prozvao da koronu prikazuju kao opću opasnost za sve, što ona nije. “Prosječna dob umrlih od korone je 78 godina, koliki je i prosječni životni vijek u Hrvatskoj. Za zdrave, mlade ljude korona nije opasnost”, kazao je Pernar. Pernar: Da se zaraza slobodno širila za 90 dana epidemija bi završila Naveo je i kako je za stjecanje kolektivnog imuniteta na neku bolest potrebno da od nje oboli od 60 do 70 posto članova društva.

To je bitno znati, jer s tempom od 100 oboljelih dnevno, koliko ima Hrvatska i koji “zagovara ministar Beroš“, nama bi trebalo 65 godina da u kontakt s virusom dođe 60 posto populacije, izračunao je. “Da smo pustili da se zaraza slobodno širi, kao Šveđani, mi bismo za 90 dana imali gotovu epidemiju, kao Šveđani“, ustvrdio je Pernar. Rezerve prema njegovim stavovima iskazali su Milorad Pupovac (SDSS) i zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Radin o Pernarovim stavovima: To su besmislice! Pupovac je naglasio kako većina zemalja čije se mjere prate primjenjuju pravilo socijalnog distanciranja i u tome vide najefikasniju mjeru suzbijanja pandemije, druga je mjera razvoj cjepiva, “sve drugo su eksperimenti”. Radin je za Pernara rekao da zastupa “osebujne teorije” te da ne stoji sve što govori o borbi s pandemijom. “Pokušavam se racionalno odnositi prema besmislicama tog čovjeka, jer netko bi mogao shvatiti ozbiljno to što govori”, poručio je.

Večernji.hr