OVO SU LIJEKOVI PROTIV KORONAVIRUSA KOJE ĆE BIH DOBITI KAO POMOĆ

Ministarstvo civilnih poslova BiH finalizira procedure za donaciju lijekova namijenjenih Bosni i Hercegovini, a na prijedlog kompanija koje su izrazile potrebu da pomognu BiH u doba pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U toku je potpisivanja ugovora o donaciji sa sljedećim respektabilnim farmaceutskim tvrtkama: “Bayer”, “Sandoz”, “Zada Phaarmaceuticals” i “Sanofi”. “Sanofi” je pripremio 16.020 tableta, odnosno 267 pakiranja lijeka “plaquenil” od 200 miligrama. Kompanija “Zada Pharmaceuticals” donirat će lijek “malcovir” (hidroksihlorohin sulfat) film tabete 200 mg x 30 – navedeno je u saopćenju.
“Zada” će lijekove donirati zdravstvenim ustanovama u BiH direktnom distribucijom.

Kompanija “Sandoz” donirat će 22.800 tableta “hydroxychloroquine sulfata”, što prema standardima, obuhvata 1.900 pacijenata, dok će “Bayer” donirati novčana sredstva u iznosu od 10.000 eura, koji će ravnomjerno biti raspoređeni krajnjim korisnicima – dodaje se.
Svi administrativno-pravni aspekti ove aktivnosti bit će završeni po dobivanju saglasnosti, a nakon toga se očekuje i isporuka doniranih medicinskih potrepština, kao i uplata novčane pomoći.

hayat.ba